BEHANDELING

Wortelkanaalbehandeling

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Waarom is een wortelkanaalbehandeling soms noodzakelijk?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, is soms nodig om de volgende redenen:

  1. Infectie: Wanneer tandbederf diep genoeg doordringt om de pulp (het binnenste gedeelte van de tand dat bloedvaten en zenuwen bevat) te bereiken, kan dit leiden tot een infectie. Dit kan gepaard gaan met hevige pijn en de vorming van een abces.
  2. Trauma: Een harde klap of verwonding aan een tand kan de pulp beschadigen, zelfs als er geen zichtbare scheuren of breuken in de tand zijn.
  3. Diepe vullingen: Soms kan een vulling die erg dicht bij de pulpkamer ligt de pulp irriteren en een ontsteking veroorzaken.
  4. Scheuren of breuken: Een gescheurde of gebroken tand kan leiden tot problemen in de pulpkamer, vooral als de breuk diep is.
  5. Herhaalde tandheelkundige ingrepen: Meerdere tandheelkundige procedures aan dezelfde tand kunnen stress veroorzaken en het risico op pulpitis (ontsteking van de pulp) verhogen.
  6. Dood van de pulpa: In sommige gevallen kan de pulpa afsterven zonder duidelijke oorzaak. Dit kan resulteren in een infectie en de noodzaak voor een wortelkanaalbehandeling.

De hoofddoelstelling van een wortelkanaalbehandeling is om de infectie te verwijderen, de binnenkant van de tand schoon en desinfecterend te maken, en vervolgens de tand te vullen en af te sluiten om te voorkomen dat bacteriën opnieuw binnendringen. Als het niet wordt behandeld, kan een geïnfecteerde pulp leiden tot pijn, zwelling, verlies van de betrokken tand en mogelijk verdere complicaties.

Wat u vooraf moet weten

Waar moet je vooraf rekening mee houden bij een wortelkanaalbehandeling?

Voordat je een wortelkanaalbehandeling ondergaat, zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden:

  1. Informatie verzamelen: Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de procedure. Vraag je tandarts wat je kunt verwachten tijdens en na de behandeling.
  2. Medische geschiedenis: Deel je volledige medische geschiedenis met je tandarts, inclusief de medicijnen die je gebruikt. Sommige medische aandoeningen of medicijnen kunnen invloed hebben op de procedure of de nazorg.
  3. Verdoving: Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Als je angstig bent, kun je met je tandarts bespreken welke sedatie-opties beschikbaar zijn.
  4. Plan voor hersteltijd: Hoewel veel mensen na een wortelkanaalbehandeling direct hun normale activiteiten kunnen hervatten, voelen sommigen zich comfortabeler als ze wat tijd vrij nemen, vooral als er enige zwelling of pijn is.
  5. Mogelijke bijwerkingen: Na de behandeling kun je enige gevoeligheid of pijn ervaren. Meestal wordt dit beheerd met over-the-counter pijnstillers, maar je tandarts kan ook sterkere pijnstillers voorschrijven.
  6. Nazorg-instructies: Het is cruciaal om de nazorginstructies van je tandarts op te volgen om complicaties te voorkomen en een vlotte genezing te verzekeren.
  7. Kosten en verzekering: Informeer vooraf naar de kosten van de behandeling en check of je tandartsverzekering deze dekt. Als er aanvullende procedures nodig zijn, zoals een kroon na de wortelkanaalbehandeling, houd dan rekening met extra kosten.
  8. Vervolgafspraken: Afhankelijk van de complexiteit van de behandeling, kan het nodig zijn om meerdere afspraken te maken. Zorg dat je beschikbaar bent voor deze vervolgafspraken.
  9. Alternatieven: Hoewel een wortelkanaalbehandeling vaak de beste optie is om een tand te redden, is het altijd goed om met je tandarts over mogelijke alternatieven te praten.
  10. Eten en drinken: Het is vaak aan te raden om voor de procedure een lichte maaltijd te eten. Na de behandeling, terwijl je mond nog verdoofd is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met eten om te voorkomen dat je op je wang of tong bijt.

Het is essentieel om open te communiceren met je tandarts over eventuele zorgen of vragen die je hebt voordat je de behandeling ondergaat.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling ?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling in Nederland kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  1. De complexiteit van de behandeling: Wortelkanaalbehandelingen kunnen variëren in complexiteit afhankelijk van welke tand behandeld wordt. Kiezen hebben bijvoorbeeld vaak meer wortelkanalen dan voortanden.
  2. De ervaring en locatie van de tandarts: Tarieven kunnen variëren tussen algemene tandartspraktijken en gespecialiseerde endodontisten. Bovendien kunnen stedelijke gebieden duurdere tarieven hebben in vergelijking met landelijke gebieden.
  3. Extra procedures: Soms zijn aanvullende procedures zoals röntgenfoto’s, plaatsing van een kroon na de wortelkanaalbehandeling, of andere bijkomende behandelingen nodig.

In Nederland worden de tarieven voor tandheelkundige behandelingen vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Echter, deze tarieven zijn maximumprijzen, wat betekent dat tandartsen minder kunnen rekenen maar niet meer dan het vastgestelde tarief.

Om een algemene schatting te geven: in voorgaande jaren lagen de kosten voor een wortelkanaalbehandeling van een enkelkanaalstand tussen de €150 en €250, terwijl een complexere behandeling van een kies met meerdere kanalen kon oplopen tot wel €500 of meer. Daarnaast komen er vaak nog kosten bij voor röntgenfoto’s en verdoving.

Het is echter altijd aan te raden om vooraf een kostenoverzicht of offerte te vragen bij je tandarts zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast kan het ook handig zijn om na te gaan in hoeverre je tandartsverzekering deze behandeling dekt.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Waar moet ik bij een wortelkanaalbehandeling rekening mee houden?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd wanneer het binnenste deel van de tand, de pulpa, geïnfecteerd raakt of ontstoken is. De pulpa kan beschadigd raken door diepe vullingen, terugkerende tandheelkundige procedures, een breuk in de tand, of een diepe cariës (tandbederf). Als pulpabeschadiging niet wordt behandeld, kan dit leiden tot pijn en abcessen.

Hier is de typische procedure voor een wortelkanaalbehandeling:

  1. Diagnose: De tandarts begint met het maken van röntgenfoto’s om de vorm van het wortelkanaal te beoordelen en om te zien of er sprake is van een infectie in het omliggende bot.
  2. Verdoving: Het gebied rondom de tand wordt verdoofd met een plaatselijke verdoving.
  3. Toegang maken: Er wordt een opening gemaakt in de bovenkant van de tand om toegang te krijgen tot de pulpa.
  4. Reinigen: De geïnfecteerde en dode pulpa wordt verwijderd uit de tand en de binnenkant wordt gereinigd en desinfecteerd. De tandarts verwijdert ook eventueel tandbederf.
  5. Vormgeven en desinfecteren: Het kanaal wordt vervolgens gevormd met kleine vijltjes om het voor te bereiden voor de vulling. Het kanaal wordt meerdere keren gespoeld om resten en bacteriën te verwijderen.
  6. Vullen: Na het reinigen en vormen wordt het kanaal opgevuld met een biocompatibel materiaal, meestal guttapercha. Dit helpt om de tand te verzegelen en toekomstige infecties te voorkomen.
  7. Herstel: Vaak wordt de toegang tot het kanaal afgesloten met een tijdelijke vulling. Afhankelijk van de staat van de tand kan er later een permanente vulling of kroon worden geplaatst om de structuur van de tand te herstellen en verder te beschermen.
  8. Afsluiting: In sommige gevallen, vooral als de tand sterk verzwakt is, kan de tandarts aanraden een kroon te plaatsen om de tand te versterken en te beschermen tegen breuk.

Het is belangrijk op te merken dat sommige wortelkanaalbehandelingen complexer zijn en mogelijk meerdere bezoeken vereisen, vooral als de behandeling wordt uitgevoerd door een endodontist (een tandarts gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen). Het doel van de behandeling is echter altijd hetzelfde: het verwijderen van de geïnfecteerde pulpa, het desinfecteren van het kanaal en het afdichten van de tand om toekomstige infecties te voorkomen.

Wat gebeurt er na de behandeling

Wat gebeurt er na een wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet zijn:

  1. Napijn: Het is niet ongebruikelijk dat je na de behandeling enige pijn of gevoeligheid ervaart in het behandelde gebied. Dit kan enkele dagen aanhouden en is meestal het gevolg van een natuurlijke ontstekingsreactie van het lichaam. Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen (mits je hiervoor geen contra-indicaties hebt) kunnen helpen de pijn te verminderen.
  2. Tijdelijke vulling: Als je tandarts een tijdelijke vulling heeft geplaatst, moet je voorzichtig zijn om niet te kauwen op die kant totdat de permanente vulling of kroon is geplaatst.
  3. Mondhygiëne: Blijf je mond goed schoonhouden door te poetsen en te flossen zoals normaal, maar wees voorzichtig rond het behandelde gebied als het gevoelig is.
  4. Vermijd harde en plakkerige voedingsmiddelen: Dit kan vooral belangrijk zijn als de behandelde tand verzwakt is en wacht op een kroon.
  5. Vervolgafspraak: Als de behandeling in meerdere bezoeken plaatsvond of als er een kroon nodig is, zorg dan dat je alle vervolgafspraken bij je tandarts bijwoont.
  6. Let op tekenen van complicaties: Hoewel zeldzaam, kunnen er na de behandeling complicaties optreden. Symptomen waarvoor je contact moet opnemen met je tandarts zijn onder meer:
   • Ernstige pijn die niet afneemt met pijnstillers.
   • Zwelling in het behandelde gebied.
   • Een allergische reactie op medicatie (uitslag, jeuk).
   • Het gevoel dat de beet “hoog” is of niet klopt.
   • Verlies van de vulling of kroon.
  7. Duurzaamheid van de behandelde tand: Na een wortelkanaalbehandeling kan een tand brozer worden, vooral als een groot deel van de natuurlijke tandstructuur is verwijderd. Het kan aanbevolen zijn om een kroon te plaatsen om de tand te versterken en te beschermen tegen breuk.

Het is altijd belangrijk om te communiceren met je tandarts en om bij vragen of zorgen contact op te nemen met de praktijk. Ze kunnen advies en zorg bieden om ervoor te zorgen dat het genezingsproces soepel verloopt.

Veel gestelde vragen

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer het binnenste deel van de tand, de pulpa, geïnfecteerd raakt of ontstoken. Dit kan het gevolg zijn van diepe tandbederf, een breuk in de tand, of een verwonding aan de tand.
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Met de moderne anesthesietechnieken is de procedure zelf meestal pijnloos. Na de behandeling kan er wat napijn zijn, maar die is meestal goed te beheersen met over-the-counter pijnstillers.
Wat zijn de risico's van een wortelkanaalbehandeling?
Hoewel de meeste wortelkanaalbehandelingen succesvol zijn, zijn er enkele mogelijke risico’s, waaronder infectie, onvolledige vulling van het kanaal, breuk van de instrumenten, of een breuk van de tand. Echter, complicaties zijn zeldzaam en kunnen vaak met verdere behandeling worden gecorrigeerd.
Hoe lang gaat een tand mee na een wortelkanaalbehandeling?
Met de juiste zorg, waaronder goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken, kan een tand die een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan een leven lang meegaan. Het kan echter aanbevolen zijn om een kroon te plaatsen om de tand te versterken en te beschermen.
Wat is het alternatief voor een wortelkanaalbehandeling?
Het voornaamste alternatief voor een wortelkanaalbehandeling is het trekken van de aangetaste tand. Afhankelijk van de locatie en het belang van de tand kan deze vervolgens worden vervangen door een implantaat, brug of prothese.