BEHANDELING

Vulling laten plaatsen

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Waarom een vulling in je kies soms noodzakelijk is

Een vulling bij de tandarts wordt geplaatst om diverse redenen die te maken hebben met beschadiging of aantasting van de tandstructuur. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

 1. Tandbederf (cariës): Dit is de meest voorkomende reden voor het plaatsen van een vulling. Bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren, die het tandglazuur kunnen aantasten. Dit kan leiden tot gaatjes in de tanden, die vervolgens worden schoongemaakt en opgevuld door de tandarts om verdere schade te voorkomen.
 2. Gebroken of gebarsten tanden: Tanden kunnen breken of barsten door trauma, bijten op harde voorwerpen, of door ouderdom. Een vulling kan helpen om de structuur van de tand te herstellen.
 3. Versleten tanden: Tanden kunnen slijten door zaken zoals tandenknarsen (bruxisme) of door ongewone gewoonten zoals het openen van flesjes met de tanden. Een vulling kan helpen om het verloren tandweefsel te vervangen.
 4. Vervangen van oude vullingen: Oude vullingen kunnen na verloop van tijd slijten, breken, of losraken. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn de oude vulling te vervangen door een nieuwe.
 5. Herstel na een wortelkanaalbehandeling: Na een wortelkanaalbehandeling is de tand vaak broos en kan een vulling of kroon nodig zijn om de tand te versterken en te beschermen tegen breuk.
 6. Esthetische redenen: Soms kiezen mensen ervoor om vullingen te laten plaatsen om esthetische redenen, zoals het vervangen van oude, verkleurde vullingen of het corrigeren van kleine onvolkomenheden in de tanden.

Het is belangrijk om regelmatig een tandarts te bezoeken voor controles, zodat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord en behandeld.

Wat u vooraf moet weten

Wat je moet weten voordat de vulling wordt geplaatst

Als je een vulling bij de tandarts laat plaatsen, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden:

 1. Consultatie: Voordat de procedure plaatsvindt, zal de tandarts de tand onderzoeken, mogelijk röntgenfoto’s maken en de beste behandelingsopties met je bespreken.
 2. Soorten vullingen: Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor vullingen, zoals amalgaam, composiet, goud en porselein. Elk heeft zijn eigen voordelen, nadelen en kosten. Bespreek met je tandarts welk materiaal het beste is voor jouw situatie.
 3. Kosten: Afhankelijk van het materiaal van de vulling en de complexiteit van de behandeling kunnen de kosten variëren. Informeer bij je tandarts naar de verwachte kosten en controleer bij je zorgverzekering wat er wordt vergoed.
 4. Verdoving: In veel gevallen zal de tandarts een lokale verdoving gebruiken om het behandelde gebied te verdoven. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de procedure geen pijn voelt.
 5. Duur van de behandeling: Afhankelijk van de omvang van de cariës of beschadiging en het gekozen materiaal kan de tijd die nodig is voor het plaatsen van een vulling variëren. Een eenvoudige vulling kan binnen een half uur tot een uur worden voltooid.
 6. Gevoeligheid: Na het plaatsen van een vulling kunnen sommige mensen tijdelijk gevoeligheid ervaren voor koude of warme dranken en voedsel. Dit zou na een paar dagen moeten afnemen.
 7. Dieetadvies: Direct na de behandeling is het wellicht verstandig om te wachten met eten of drinken tot de verdoving is uitgewerkt, zodat je jezelf niet per ongeluk bijt. Probeer ook harde of plakkerige voedingsmiddelen te vermijden die aan de nieuwe vulling kunnen kleven of deze kunnen beschadigen.
 8. Nazorg: Hoewel vullingen zijn ontworpen om lang mee te gaan, kunnen ze slijten of breken, vooral als je vaak op harde dingen bijt. Regelmatige tandheelkundige controles zorgen ervoor dat je tandarts eventuele problemen met je vullingen vroegtijdig kan opsporen.
 9. Mondhygiëne: Een goede mondhygiëne is essentieel om verdere tandbederf te voorkomen. Poets en flos regelmatig en vermijd suikerhoudende snacks en dranken tussen de maaltijden door.

Het is altijd een goed idee om eventuele vragen of zorgen die je hebt te bespreken met je tandarts voordat de behandeling plaatsvindt.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van een vulling?

De kosten van tandheelkundige behandelingen, waaronder het plaatsen van een vulling, kunnen variëren afhankelijk van de tandartspraktijk, de regio, het type vulling en de complexiteit van de behandeling. In Nederland worden de maximale tarieven voor tandheelkundige behandelingen vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Hier is een algemeen overzicht van de kosten voor het plaatsen van een vulling in Nederland, gebaseerd op de tarieven van voorgaande jaren (let op: deze kunnen jaarlijks worden aangepast):

 1. Eenvlaksvulling: De kosten voor een eenvlaksvulling liggen meestal tussen de €20 en €40.
 2. Tweevlaksvulling: Voor een tweevlaksvulling moet je rekenen op een bedrag tussen de €40 en €60.
 3. Drievlaksvulling en meer: De kosten voor een drievlaksvulling of een vulling met nog meer vlakken kunnen variëren tussen de €50 en €80 of meer.

Daarnaast kunnen er aanvullende kosten zijn, zoals:

 • Kosten voor een consultatie en diagnose.
 • Röntgenfoto’s, indien nodig.
 • Kosten voor verdoving.
 • Eventuele toeslagen voor het gebruik van specifieke materialen.

De exacte prijs hangt af van diverse factoren, zoals het gebruikte vulmateriaal (composiet, amalgaam, etc.) en de specifieke situatie van de patiënt.

Als je over een aanvullende tandartsverzekering beschikt, worden de kosten voor vullingen vaak (gedeeltelijk) vergoed. Het is raadzaam om vooraf bij je verzekering te informeren naar de vergoedingen en bij de tandartspraktijk een kostenoverzicht te vragen.

Let op: de bovengenoemde prijzen zijn slechts schattingen gebaseerd op tarieven uit het verleden en kunnen veranderd zijn. Het is altijd het beste om de meest actuele tarieven en kosten direct bij je tandarts te bespreken.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Waar moet je tijdens de behandeling rekening mee houden?

Het plaatsen van een vulling is een veelvoorkomende tandheelkundige procedure. Hier volgt een algemeen overzicht van de stappen die een tandarts gewoonlijk volgt bij het plaatsen van een vulling:

 1. Voorbereiding: De tandarts begint met het bespreken van de procedure, het type vulling dat zal worden gebruikt en eventuele zorgen die je hebt.
 2. Verdoving: Voordat de daadwerkelijke procedure begint, zal de tandarts meestal een lokale verdoving toedienen om het te behandelen gebied te verdoven en ervoor te zorgen dat je tijdens de behandeling geen pijn voelt.
 3. Verwijderen van tandbederf: Met behulp van een boor, laser of luchtabrasie-instrument zal de tandarts het aangetaste of verrotte deel van de tand verwijderen. De tandarts zal ervoor zorgen dat al het tandbederf volledig is verwijderd.
 4. Reinigen van het te vullen gebied: Nadat al het bederf is verwijderd, zal de tandarts het gebied grondig reinigen om bacteriën en puin te verwijderen.
 5. Plaatsing van de vulling:
  • Bij composietvullingen wordt het gebied voorbehandeld met een zuur om het oppervlak ruwer te maken. Vervolgens wordt een hechtmiddel aangebracht waarna de composiet in lagen wordt aangebracht en elke laag wordt uitgehard met een speciale lamp.
  • Bij amalgaamvullingen wordt het amalgaammateriaal gemengd en vervolgens in de voorbereide holte geplaatst.
  • Andere materialen zoals goud of keramiek hebben hun eigen specifieke plaatsingsprocedures.
 6. Vormgeven en polijsten: Na het plaatsen van de vulling zal de tandarts de vulling vormen zodat deze goed past bij de bijt- en kauwbewegingen. De vulling wordt vervolgens gepolijst om het oppervlak glad te maken.
 7. Beoordeling: De tandarts zal je vragen om te bijten en te kauwen om te zorgen dat de vulling comfortabel aanvoelt. Indien nodig kan de tandarts nog wat aanpassingen maken.
 8. Nazorginstructies: De tandarts zal je instructies geven over wat je kunt verwachten nadat de verdoving is uitgewerkt en hoe je voor je nieuwe vulling moet zorgen.

Het is belangrijk om na de procedure goed voor je vulling te zorgen en regelmatig de tandarts te bezoeken voor controles. Zo zorg je ervoor dat de vulling lang meegaat en je mond gezond blijft.

Wat gebeurt er na de behandeling

Waar moet je rekening mee houden als de vulling eenmaal is geplaatst?

Na het plaatsen van een vulling zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden om zowel het herstel te bevorderen als mogelijke ongemakken te minimaliseren:

 1. Verdoving: Na de behandeling kan het behandelde gebied nog enige tijd verdoofd blijven. Wees voorzichtig om jezelf niet te bijten, vooral tijdens het eten, aangezien je het misschien niet voelt vanwege de verdoving.
 2. Gevoeligheid: Na het plaatsen van een vulling kunnen sommige mensen tijdelijke gevoeligheid ervaren, vooral bij het consumeren van warme of koude dranken en voedsel. Deze gevoeligheid zou na enkele dagen moeten afnemen.
 3. Bijtgevoel: Als je het gevoel hebt dat je vulling te hoog is of dat je bijt niet goed aanvoelt, neem dan contact op met je tandarts. Het kan nodig zijn om de vulling lichtjes bij te werken.
 4. Mondhygiëne: Het is belangrijk om je tanden te blijven poetsen en flossen zoals je normaal zou doen. Een goede mondhygiëne zal helpen om toekomstig tandbederf te voorkomen.
 5. Vermijd bepaald voedsel: Probeer de eerste uren na de behandeling plakkerig of hard voedsel te vermijden dat aan de nieuwe vulling kan blijven plakken of deze kan beschadigen.
 6. Pijn of ongemak: Het is normaal om na de behandeling een lichte pijn of ongemak te voelen, vooral nadat de verdoving is uitgewerkt. Indien nodig kun je een vrij verkrijgbare pijnstiller nemen, maar overleg eerst met je tandarts over welke pijnstiller het beste is.
 7. Duurzaamheid van de vulling: Hoewel moderne vullingen duurzaam zijn, kunnen ze slijten of in sommige gevallen loskomen. Als je merkt dat je vulling loskomt of als er iets niet goed voelt, neem dan direct contact op met je tandarts.
 8. Regelmatige controles: Zorg ervoor dat je je tandarts regelmatig bezoekt voor controle-afspraken. Tijdens deze afspraken kan je tandarts controleren of de vulling nog in goede staat is en indien nodig aanbevelingen doen voor verdere zorg.

Als je na de behandeling ernstige pijn, zwelling of andere ongebruikelijke symptomen ervaart, neem dan zo snel mogelijk contact op met je tandarts. Het is belangrijk om eventuele complicaties vroegtijdig aan te pakken.

Veel gestelde vragen

Waarom heb ik een vulling nodig?
Een vulling is nodig om beschadigd of aangetast tandweefsel te herstellen, meestal veroorzaakt door tandbederf of een kleine breuk in de tand.
Doet het pijn om een vulling te krijgen?
De meeste patiënten ervaren weinig tot geen pijn tijdens het plaatsen van een vulling, dankzij lokale verdoving. Na de behandeling kan er enige gevoeligheid of ongemak zijn, maar dit is meestal tijdelijk.
Hoe lang gaat een vulling mee?
De levensduur van een vulling hangt af van het gebruikte materiaal en de verzorging ervan. Amalgaamvullingen kunnen 10 tot 15 jaar of langer meegaan, terwijl composietvullingen doorgaans 5 tot 10 jaar meegaan. Regelmatige tandartscontroles en goede mondhygiëne kunnen de levensduur verlengen.
Kan ik eten na het plaatsen van een vulling?
Ja, je kunt na de behandeling eten, maar het is raadzaam om te wachten tot de verdoving is uitgewerkt om te voorkomen dat je op je wang of tong bijt. Vermijd ook harde of plakkerige voedingsmiddelen die de nieuwe vulling kunnen beschadigen.
Wat zijn de verschillende soorten vulmaterialen?
Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor vullingen, waaronder amalgaam (zilverkleurig), composiet (tandkleurig), goud en porselein. De keuze hangt af van de locatie van de vulling, esthetische voorkeuren, kosten en eventuele allergieën of gevoeligheden.