BEHANDELING

Verstandskies trekken

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Waarom je een verstandskies moet laten trekken

Een verstandskies, ook wel derde molaar genoemd, is de laatste kies die doorkomt, meestal tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar. Er zijn verschillende redenen waarom een verstandskies moet worden getrokken:

 1. Impactie: Veel mensen hebben niet genoeg ruimte in hun mond voor verstandskiezen. Als gevolg hiervan kunnen de kiezen niet volledig doorkomen (doorbreken) en blijven ze gedeeltelijk of volledig onder het tandvlees ingesloten, wat bekend staat als impaction. Dit kan pijn en zwelling veroorzaken.
 2. Verkeerde hoek: De verstandskies kan in de verkeerde hoek groeien, waardoor hij tegen de naastgelegen tweede molaar drukt. Dit kan schade toebrengen aan de tweede molaar of andere problemen veroorzaken.
 3. Tandbederf: Verstandskiezen kunnen moeilijk te reinigen zijn vanwege hun locatie achterin de mond. Dit kan leiden tot tandbederf in zowel de verstandskies als in de aangrenzende tweede molaar.
 4. Tandvleesaandoening: De moeilijkheid om verstandskiezen goed te reinigen kan ook leiden tot een tandvleesaandoening (gingivitis of parodontitis) rond de kies.
 5. Cystevorming: Soms kan een zakje of zak (cyste) zich vormen rond een ingesloten verstandskies. Als dit niet wordt behandeld, kan de cyste groeien en schade toebrengen aan aangrenzende tanden, bot of zenuwen.
 6. Herhaalde infecties: Verstandskiezen die gedeeltelijk zijn doorgekomen kunnen leiden tot herhaalde infecties van het zachte weefsel eromheen, een aandoening die pericoronitis wordt genoemd.
 7. Orthodontische redenen: Soms worden verstandskiezen verwijderd als onderdeel van een orthodontisch behandelplan om ruimte te creëren of om te voorkomen dat nieuw uitgelijnde tanden uit positie worden geduwd.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle verstandskiezen verwijderd hoeven te worden. Als een verstandskies goed is uitgelijnd, volledig is doorgekomen, gezond is en kan worden gereinigd als onderdeel van de dagelijkse mondhygiëne, kan het mogelijk blijven zitten. Het is echter essentieel om regelmatige tandartscontroles te hebben om de gezondheid en positie van verstandskiezen te monitoren. De tandarts of kaakchirurg kan aanbevelingen doen op basis van individuele omstandigheden.

Wat u vooraf moet weten

Houdt hier rekening mee als jij je verstandskies laat trekken:

Voordat je je verstandskies laat trekken, zijn er enkele belangrijke punten waarmee je rekening moet houden:

 1. Consultatie: Heb een grondige bespreking met je tandarts of kaakchirurg over de procedure. Zorg ervoor dat je alle vragen stelt die je hebt en dat je een duidelijk begrip hebt van wat de extractie inhoudt.
 2. Röntgenfoto’s: In veel gevallen zal je tandarts of kaakchirurg röntgenfoto’s willen maken om de positie van de verstandskiezen en de nabijgelegen structuren te beoordelen.
 3. Medische geschiedenis: Informeer je tandarts over je volledige medische geschiedenis, inclusief alle medicijnen, supplementen en over-the-counter medicijnen die je gebruikt, evenals eventuele allergieën.
 4. Verdoving: De meeste verstandskiesextracties worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, maar in sommige gevallen kan sedatie of algemene anesthesie worden aangeboden. Bespreek je opties en voorkeuren met je tandarts of chirurg.
 5. Vervoer: Als je sedatie of algemene anesthesie krijgt, zorg er dan voor dat je iemand hebt die je na de procedure naar huis kan rijden, omdat je niet in staat zult zijn om zelf te rijden.
 6. Voedsel en drinken: Als je sedatie of algemene anesthesie krijgt, wordt je meestal geadviseerd om een bepaalde periode voor de ingreep niet te eten of te drinken. Volg alle instructies van je tandarts of chirurg zorgvuldig op.
 7. Na de ingreep: Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt om te rusten na de procedure. Afhankelijk van de complexiteit van de extractie en je persoonlijke herstel, kun je enkele dagen nodig hebben voordat je terugkeert naar je normale activiteiten.
 8. Voorraad op zachte voeding: Voor de dagen na de extractie is het raadzaam om zachte voeding te eten, dus zorg ervoor dat je voorraad hebt van voedingsmiddelen zoals soep, yoghurt, pudding, en dergelijke.
 9. Noodzakelijke medicatie: Je tandarts of kaakchirurg kan je pijnstillers en/of antibiotica voorschrijven. Zorg ervoor dat je deze medicijnen bij de hand hebt voordat je de procedure ondergaat.
 10. Instructies volgen: Zorg ervoor dat je alle postoperatieve instructies begrijpt en volgt die je krijgt om complicaties te voorkomen en een vlot herstel te bevorderen.

Het is essentieel om de aanbevelingen en instructies van je zorgverlener te volgen, zowel vóór als na de procedure, om het beste mogelijke resultaat te garanderen en complicaties te minimaliseren.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van een verstandskies trekken?

De kosten voor het trekken van een verstandskies in Nederland zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de complexiteit van de extractie, of de kies geïmpacteerd is, en of aanvullende procedures zoals röntgenfoto’s of sedatie nodig zijn. De tarieven worden doorgaans jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Hier zijn enkele geschatte kosten die kunnen worden geassocieerd met het trekken van een verstandskies in Nederland, gebaseerd op eerdere tarieven. Let op, deze zijn slechts indicatief en kunnen variëren:

 1. Consultatie en diagnostiek:
  • Periodieke controle: €20 – €30
  • Kleine röntgenfoto (bijv. een bitewing): €15 – €25
  • Panoramische röntgenfoto (OPT): €60 – €80
 2. Extractie:
  • Eenvoudige extractie: €40 – €60
  • Gecompliceerde extractie (bijvoorbeeld voor een geïmpacteerde kies): €70 – €150
 3. Sedatie:
  • Intraveneuze sedatie kan extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de duur en de gebruikte middelen.
 4. Overige kosten:
  • Hechtingen, pijnstillers, antibiotica, etc. kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 5. Kaakchirurg:
  • Als de ingreep wordt uitgevoerd door een kaakchirurg in een ziekenhuis, kunnen de kosten hoger zijn dan bij een algemene tandartspraktijk.

Het is belangrijk om vooraf een offerte of een geschatte prijsopgave te vragen zodat je weet wat je kunt verwachten. Daarnaast is het ook nuttig om te controleren of en hoeveel van de kosten worden gedekt door je zorgverzekering. Veel basisverzekeringen in Nederland dekken kaakchirurgische procedures (buiten orthodontie om) vanaf 18 jaar en ouder, maar er kunnen voorwaarden en eigen bijdragen gelden.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Hoe ziet de behandeling van een verstandkies trekkenn eruit?

Wanneer je je verstandskies laat trekken, zal de procedure afhangen van de positie van de kies en de specifieke omstandigheden. Echter, hier is een algemeen overzicht van wat je kunt verwachten tijdens de behandeling:

 1. Verdoving: Voordat de procedure begint, zal de tandarts of kaakchirurg het gebied rond de verstandskies verdoven met een plaatselijk verdovingsmiddel om pijn te voorkomen. Afhankelijk van de situatie en je voorkeur kan ook sedatie of algemene anesthesie worden gebruikt.
 2. Toegang krijgen tot de kies: Als de verstandskies volledig is ingesloten (geïmpacteerd) onder het tandvlees, zal de tandarts of chirurg een incisie maken in het tandvlees om toegang te krijgen tot de kies en het onderliggende bot.
 3. Verwijdering van bot: Als er bot over de verstandskies ligt, zal dit voorzichtig worden verwijderd om toegang te krijgen tot de wortel van de kies.
 4. Verwijdering van de kies: Afhankelijk van de grootte en positie van de kies, kan het nodig zijn om de kies in kleinere stukken te verdelen om hem gemakkelijker te kunnen verwijderen. Eenmaal los, zal de tandarts of chirurg de kies met een pincet vastpakken en hem voorzichtig uit de kaak trekken.
 5. Reinigen van het gebied: Na het verwijderen van de kies zal het gebied worden gereinigd om losse botfragmenten of ander puin te verwijderen.
 6. Hechtingen: Als er een incisie is gemaakt, kan de tandarts of chirurg het gebied hechten om het genezingsproces te bevorderen. Deze hechtingen kunnen zelfoplossend zijn (wat betekent dat ze vanzelf verdwijnen) of ze moeten mogelijk na een week of zo worden verwijderd.
 7. Bloedstolsel: Na de extractie zal er een bloedstolsel vormen in de lege tandkas. Dit stolsel is cruciaal voor het genezingsproces, en je krijgt instructies om te voorkomen dat het stolsel wordt verstoord.
 8. Nazorg: Je ontvangt instructies voor de nazorg, zoals het bijten op een gaasje om bloeding te beperken, het vermijden van bepaalde activiteiten en voedsel, en het schoonhouden van het gebied.

Het is belangrijk op te merken dat de ervaring van elke patiënt kan variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en de tandarts of chirurg die de procedure uitvoert. Het is essentieel om eventuele vragen of zorgen voorafgaand aan de procedure met je zorgverlener te bespreken.

Wat gebeurt er na de behandeling

Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?

Nadat een verstandskies is getrokken, is het belangrijk om zorgvuldig te handelen om een goede genezing te bevorderen en complicaties te voorkomen. Hier zijn enkele richtlijnen waarmee je rekening moet houden na de extractie:

 1. Bloedstolsel beschermen: Na de extractie zal er een bloedstolsel vormen in de lege tandkas. Dit stolsel is essentieel voor het genezingsproces. Zuig niet op de wond, drink de eerste uren geen vloeistoffen met een rietje en vermijd krachtig spoelen.
 2. Bloeding beheren: Een lichte bloeding is normaal na de extractie. Bijt zachtjes op het gaasje dat je tandarts heeft geplaatst om de bloeding te beperken. Als het bloeden aanhoudt, kan je een nieuw, schoon gaasje op de wond plaatsen en erop bijten.
 3. Zwelling verminderen: Een zekere mate van zwelling is normaal na de extractie. Je kunt een koud kompres op je wang aanbrengen om de zwelling en pijn te verminderen.
 4. Voeding: Eet zachte voeding en vermijd warm voedsel en drankjes in de eerste 24 uur. Vermijd ook pikant voedsel, harde snacks zoals chips en voedsel dat in de wond kan blijven steken.
 5. Mondhygiëne: Vermijd het poetsen van het gebied direct naast de extractieplaats gedurende 24 uur. Daarna kan je voorzichtig beginnen met poetsen. Spoel je mond niet krachtig uit en gebruik geen mondspoeling die alcohol bevat.
 6. Roken: Vermijd roken na de extractie, omdat dit het genezingsproces kan vertragen en het risico op complicaties kan verhogen.
 7. Alcohol: Vermijd alcohol, aangezien dit het bloeden kan verhogen.
 8. Fysieke activiteit: Vermijd zware lichamelijke activiteit gedurende ten minste 24-48 uur na de extractie.
 9. Pijnbeheer: Het is normaal om enige pijn of ongemak te voelen na de extractie. Je tandarts of kaakchirurg kan pijnstillers voorschrijven of aanbevelen. Volg de instructies zorgvuldig op en neem geen medicijnen waarvoor je allergisch bent.
 10. Mogelijke complicaties: Wees alert op tekenen van infectie, zoals aanhoudende pijn, aanhoudende zwelling, koorts of ongewone afscheiding uit de wond. Als je denkt dat er een complicatie is, neem dan zo snel mogelijk contact op met je tandarts of kaakchirurg.
 11. Vervolgafspraak: Als je niet-oplosbare hechtingen hebt, zal je een vervolgafspraak moeten maken om ze te laten verwijderen. Zelfs als dit niet nodig is, kan je tandarts of kaakchirurg je toch willen zien voor een follow-up om het genezingsproces te controleren.

Het is essentieel om de postoperatieve instructies die je krijgt van je tandarts of kaakchirurg zorgvuldig op te volgen en contact op te nemen bij eventuele vragen of zorgen.

Veel gestelde vragen

Waarom moet mijn verstandskies worden getrokken?
Verstandskiezen worden vaak getrokken omdat ze niet genoeg ruimte hebben om goed door te breken, wat kan leiden tot impaction, infectie, tandbederf of problemen met naburige tanden.
Doet het pijn om een verstandskies te laten trekken?
Tijdens de procedure wordt het gebied rondom de kies verdoofd, dus je zou geen pijn moeten voelen. Na de verdoving kan je wat druk of beweging voelen. Na de extractie kan je enige pijn of ongemak ervaren, wat meestal kan worden beheerd met voorgeschreven of vrij verkrijgbare pijnstillers.
Hoe lang duurt het herstel na het trekken van een verstandskies?
Hoewel de initiële genezing meestal binnen een week plaatsvindt, kan het volledige genezingsproces enkele weken duren. Afhankelijk van de complexiteit van de extractie en individuele factoren, varieert de hersteltijd van persoon tot persoon.
Wat mag ik eten na de extractie?
Begin met zachte voeding zoals yoghurt, pudding, soep of puree. Vermijd hard, pikant of heet voedsel en drink geen vloeistoffen met een rietje gedurende de eerste dagen om het bloedstolsel te beschermen.
Wat zijn de risico's van het niet laten trekken van een problematische verstandskies?
Als een problematische verstandskies niet wordt getrokken, kunnen er complicaties optreden zoals infecties, cysten, tandbederf, schade aan naburige tanden of tandvleesaandoeningen.
Pijn na trekken kies, wat kan ik doen?

De pijn, vaak het gevolg van het genezingsproces, kan intens en langdurig zijn door complicaties zoals een droge socket of infectie. Symptomen zijn onder meer constante pijn, zwelling, moeite met mondopening, slechte adem, en soms koorts. Om deze pijn te beheren, worden koude kompressen, pijnstillers, het eten van zacht voedsel, goede mondhygiëne, voldoende rust, en het vermijden van roken en alcohol aanbevolen. Bij ernstige pijn of symptomen zoals koorts en zwelling, is het raadzaam een professional te raadplegen.

Lees hier meer over wat te doen als je aanhoudende pijn hebt na het trekken van een kies