AANDOENING

Terugtrekkend tandvlees

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Terugtrekkend tandvlees

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

De oorzaken van Terugtrekkend tandvlees

Wat is de oorzaak van terugtrekkend tandvlees?

Terugtrekkend tandvlees, ook wel gingivarecessie genoemd, verwijst naar het proces waarbij het tandvlees zich terugtrekt en de tandwortel blootstelt. Er zijn verschillende oorzaken voor terugtrekkend tandvlees:

 1. Slechte Mondhygiëne: Het niet regelmatig en goed poetsen van de tanden kan leiden tot de ophoping van tandplak, wat kan resulteren in tandvleesontsteking en uiteindelijk terugtrekkend tandvlees.
 2. Harde Tandenborstel of Verkeerde Poetstechniek: Te hard poetsen of het gebruik van een harde tandenborstel kan het tandvlees beschadigen en ervoor zorgen dat het zich terugtrekt.
 3. Parodontale Ziekten: Dit zijn bacteriële tandvleesinfecties die het tandvlees en de ondersteunende botten van de tanden kunnen vernietigen.
 4. Roken of Tabaksgebruik: Mensen die roken of kauwtabak gebruiken, hebben meer kans op tandvleesaandoeningen die kunnen leiden tot terugtrekkend tandvlees.
 5. Hormonale Veranderingen: Schommelingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap, en menopauze, kunnen het tandvlees gevoeliger maken en meer vatbaar voor terugtrekking.
 6. Erfelijkheid: Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor tandvleesaandoeningen.
 7. Tandenknarsen of -klemmen: Dit kan extra druk op de tanden uitoefenen, wat kan bijdragen aan het terugtrekken van het tandvlees.
 8. Verkeerde Positie van de Tanden: Wanneer tanden niet goed zijn uitgelijnd, kan dit een onevenwichtige druk op het tandvlees en het bot veroorzaken, wat kan leiden tot recessie.
 9. Lichaamspiercings: Piercings in de lip of tong kunnen het tandvlees irriteren en slijtage veroorzaken, wat kan bijdragen aan het terugtrekken van het tandvlees.
 10. Trauma aan het Tandvlees: Direct letsel aan het tandvlees, bijvoorbeeld door een ongeluk, kan ook recessie veroorzaken.

Als je vermoedt dat je last hebt van terugtrekkend tandvlees, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen. Vroegtijdige interventie kan helpen het proces te stoppen of te vertragen en verdere complicaties te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen voor de korte & lange termijn?

Wat zijn de gevolgen van terugtrekkend tandvlees?

Terugtrekkend tandvlees kan zowel op korte als op lange termijn verschillende gevolgen hebben. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen de problemen verergeren en ernstigere mondgezondheidsproblemen veroorzaken. Hier zijn enkele gevolgen:

Op de korte termijn:

 1. Gevoeligheid: Naarmate het tandvlees zich terugtrekt, wordt een deel van de tandwortel blootgesteld, wat kan leiden tot verhoogde gevoeligheid voor warme en koude temperaturen.
 2. Esthetische problemen: Terugtrekkend tandvlees kan leiden tot een “lang tand”-uiterlijk, wat sommige mensen onaantrekkelijk vinden.
 3. Toename van gaatjes: Blootgestelde wortels zijn vatbaarder voor gaatjes dan het geëmailleerde deel van de tand.

Op de lange termijn:

 1. Verder verlies van tandvlees en bot: Als terugtrekkend tandvlees niet wordt behandeld, kan de aandoening verergeren, wat kan leiden tot verdere bot- en tandvleesverlies rond de tanden.
 2. Verlies van tanden: In ernstige gevallen, waarbij terugtrekkend tandvlees heeft geleid tot aanzienlijk botverlies, kunnen tanden losraken en uiteindelijk uitvallen.
 3. Verhoogd risico op andere ziekten: Er zijn aanwijzingen dat parodontale ziekten, waaronder terugtrekkend tandvlees, verband houden met systemische gezondheidsproblemen zoals hartziekten, diabetes en reumatoïde artritis.
 4. Moeilijke prothetische opties: Als tanden verloren gaan vanwege ernstig terugtrekkend tandvlees en botverlies, kan het moeilijker zijn om implantaten te plaatsen zonder eerst botopbouwprocedures uit te voeren.
 5. Toegenomen behandelingseisen: Hoe langer terugtrekkend tandvlees onbehandeld blijft, hoe ingrijpender en duurder de benodigde behandelingen waarschijnlijk zullen zijn.

Het is belangrijk op te merken dat niet elk geval van terugtrekkend tandvlees dezelfde gevolgen zal hebben. De snelheid en ernst van progressie kunnen variëren afhankelijk van individuele factoren, zoals algehele mondgezondheid, genetica, dieet, en tabaksgebruik. Als je vermoedt dat je last hebt van terugtrekkend tandvlees, is het raadzaam om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen om het probleem te beoordelen en indien nodig te behandelen.

Welke behandeling volgt er?

Hoe ziet de behandeling van terugtrekkend tandvlees eruit?

De behandeling voor terugtrekkend tandvlees hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen:

 1. Goede Mondhygiëne: Als de recessie mild is en voornamelijk wordt veroorzaakt door slechte poetsgewoonten of een verkeerde techniek, kan verbetering van de dagelijkse mondverzorging voldoende zijn. Dit omvat het gebruik van een zachte tandenborstel en het juiste poetstechniek om verdere schade te voorkomen.
 2. Dieptereiniging: Bij terugtrekkend tandvlees door parodontitis kan een dieptereiniging, ook bekend als scaling en root planing, nodig zijn. Dit proces verwijdert tandplak en tandsteen van onder het tandvlees en maakt de worteloppervlakken glad om bacteriële herhechting te voorkomen.
 3. Verandering van gewoonten: Als bepaalde gewoonten, zoals roken, tandenknarsen of het gebruik van een harde tandenborstel, bijdragen aan het probleem, is het wijzigen of elimineren van deze gewoonten cruciaal.
 4. Occlusale aanpassing: Als tandenknarsen of een verkeerde beet bijdraagt aan het terugtrekken van het tandvlees, kan het aanpassen van de beet of het dragen van een nachtbitje nuttig zijn.
 5. Chirurgie: In ernstigere gevallen kunnen chirurgische procedures nodig zijn:
  • Tandvleestransplantaties: Hierbij wordt weefsel van een ander deel van de mond (meestal het gehemelte) genomen en gehecht op de plaats waar het tandvlees is teruggetrokken.
  • Pocketverkleiningschirurgie: Als het tandvlees te veel is losgekomen van de tand, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het weer vast te zetten.
  • Botregeneratie: Als er significant botverlies is opgetreden, kunnen materialen worden gebruikt om het bot te stimuleren zich te regenereren.
 6. Tandvleescorrectie met lasertechnologie: In sommige gevallen kan laserbehandeling worden gebruikt om ongezond tandvlees te verwijderen en de gezondheid van het tandvlees te bevorderen.

Elke behandeling moet worden afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt. Als je vermoedt dat je terugtrekkend tandvlees hebt, is het belangrijk om een tandarts of parodontoloog (een specialist in tandvleesaandoeningen) te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsopties.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Met welke kosten moet ik rekening houden bij terugtrekkend tandvlees?

De kosten van de behandeling van terugtrekkend tandvlees in Nederland kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandelmethode. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Consultatie en Diagnose: De eerste stap is meestal een consultatie bij je tandarts of parodontoloog. De kosten hiervoor kunnen variëren, maar houd rekening met de standaardkosten voor een tandartsbezoek.
 2. Niet-Chirurgische Behandelingen: Bij milde gevallen van terugtrekkend tandvlees kan een diepe reiniging (scaling en root planing) voldoende zijn. De kosten hiervoor variëren, maar liggen meestal tussen de €100 en €300, afhankelijk van de omvang van de behandeling.
 3. Chirurgische Behandelingen: Bij ernstiger gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn. De kosten voor dergelijke procedures kunnen aanzienlijk hoger zijn, afhankelijk van de complexiteit van de operatie en de gebruikte technieken. Prijzen van €500 tot €1000 of meer zijn niet ongebruikelijk.
 4. Aanvullende Behandelingen: In sommige gevallen kunnen aanvullende behandelingen zoals weefseltransplantaties nodig zijn. Ook dit kan de kosten verhogen.
 5. Verzekering: De basisverzekering in Nederland dekt over het algemeen geen parodontologische behandelingen, tenzij er sprake is van zeer ernstige parodontitis. Aanvullende tandartsverzekeringen kunnen sommige kosten dekken, maar dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
 6. Vervolgafspraken: Houd er rekening mee dat er mogelijk meerdere afspraken nodig zijn voor zowel de diagnose als de behandeling.

Het is belangrijk om vooraf een offerte of kostenraming te vragen bij je tandarts of parodontoloog. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Informeer ook bij je verzekeraar welk deel van de behandeling eventueel gedekt wordt door je tandartsverzekering.

Tips tegen de pijn bij deze aandoening

Pijn door terugtrekkend tandvlees? Lees deze tips!

Als je last hebt van terugtrekkend tandvlees, kun je verschillende symptomen ervaren, waaronder pijn en gevoeligheid. Hier zijn vijf tips om de pijn te verzachten:

 1. Desensibiliserende Tandpasta:
  • Beschrijving: Er zijn verschillende merken tandpasta’s op de markt die speciaal zijn geformuleerd om de gevoeligheid van tanden te verminderen. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals kaliumnitraat of strontiumchloride die helpen om de pijnlijke zenuwuiteinden te blokkeren.
  • Toepassing: Poets je tanden dagelijks met desensibiliserende tandpasta en probeer de tandpasta een beetje langer op de gevoelige gebieden te laten zitten voordat je je mond spoelt.
 2. Zachte Tandenborstel:
  • Beschrijving: Het gebruik van een zachte tandenborstel helpt verdere schade aan het tandvlees en de tanden te voorkomen en kan de pijn verminderen die wordt veroorzaakt door hard of agressief poetsen.
  • Toepassing: Kies een tandenborstel met zachte haren en gebruik een zachte, cirkelvormige poetsbeweging om je tanden te poetsen. Vermijd horizontaal schrobben, vooral langs de tandvleesrand.
 3. Mondspoeling met Fluoride:
  • Beschrijving: Fluoride mondspoelingen kunnen helpen om het tandglazuur te versterken en de gevoeligheid te verminderen.
  • Toepassing: Gebruik een mondspoeling met fluoride zoals aanbevolen (meestal dagelijks). Zorg ervoor dat je na het spoelen niet direct eet of drinkt om de fluoride zijn werk te laten doen.
 4. Vermijd Zure Voedingsmiddelen en Dranken:
  • Beschrijving: Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals citrusvruchten, tomaten en koolzuurhoudende dranken, kunnen het tandglazuur verzwakken en bijdragen aan de gevoeligheid.
  • Toepassing: Probeer zure voedingsmiddelen en dranken te vermijden of te beperken. Als je ze consumeert, spoel dan je mond met water om het zuur te neutraliseren en wacht minstens 30 minuten voordat je je tanden poetst om verdere erosie van het glazuur te voorkomen.
 5. Warmte- of Koudetherapie:
  • Beschrijving: Warme of koude kompressen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.
  • Toepassing: Als je merkt dat koude prikkelingen pijn veroorzaakt, kun je een warm kompres aan de buitenkant van je wang aanbrengen op het getroffen gebied. Als warmte meer pijn veroorzaakt, kun je proberen een koud kompres te gebruiken. Zorg ervoor dat je het kompres in een dunne doek wikkelt om direct contact met de huid te voorkomen.

Naast deze tips is het essentieel om regelmatig een tandarts te raadplegen, vooral als je symptomen van terugtrekkend tandvlees hebt. De tandarts kan je situatie beoordelen en aanvullende aanbevelingen of behandelingen voorstellen.

Veel gestelde vragen

Wat veroorzaakt terugtrekkend tandvlees?
Terugtrekkend tandvlees kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder slechte mondhygiëne, te hard poetsen, parodontale ziekten, hormonale veranderingen, roken, genetische aanleg en verkeerd uitgelijnde tanden.
Is terugtrekkend tandvlees omkeerbaar?
Terugtrekkend tandvlees zelf is niet omkeerbaar, omdat het tandvlees zich niet vanzelf terugtrekt naar zijn oorspronkelijke positie. Echter, vroege behandeling kan verdere progressie voorkomen en in sommige gevallen kunnen chirurgische ingrepen het uiterlijk en de gezondheid van het tandvlees verbeteren.
Kan terugtrekkend tandvlees leiden tot tandverlies?
Ja, als terugtrekkend tandvlees onbehandeld blijft en gepaard gaat met verlies van ondersteunend bot door parodontitis, kan dit uiteindelijk leiden tot tandverlies.
Hoe kan ik mijn tandvlees beschermen tegen verdere recessie?
Het is essentieel om een goede mondhygiëne te handhaven, zachte borstels te gebruiken, de juiste poetstechniek toe te passen, regelmatige tandheelkundige controles te ondergaan en risicofactoren zoals tabaksgebruik te vermijden.
Zijn er chirurgische behandelingen beschikbaar voor ernstig terugtrekkend tandvlees?
Ja, voor gevallen waarbij recessie ernstig is of esthetische zorgen veroorzaakt, kunnen tandvleestransplantaties of andere parodontale chirurgische ingrepen worden overwogen om het uiterlijk en de gezondheid van het tandvlees te herstellen.