BEHANDELING

Tanden bleken

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Redenen om je tanden te bleken

Tanden bleken bij een tandarts is doorgaans een esthetische procedure en wordt meestal niet gedaan vanwege medische noodzaak. Mensen kiezen ervoor om hun tanden te laten bleken om verschillende redenen:

 1. Verkleuring door veroudering: Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun tanden donkerder worden of een minder witte tint krijgen. Dit kan het gevolg zijn van veranderingen in de minerale structuur van de tand, waarbij het dentine (het binnenste gedeelte van de tand) geliger wordt en de buitenste laag van het glazuur dunner wordt, waardoor het onderliggende dentine meer zichtbaar wordt.
 2. Consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en dranken: Producten zoals koffie, thee, rode wijn en bepaalde vruchtensappen kunnen vlekken op de tanden veroorzaken.
 3. Roken: Tabaksproducten, met name sigaretten, kunnen leiden tot aanzienlijke verkleuring van de tanden.
 4. Medicatie: Sommige medicijnen, waaronder bepaalde antibiotica (zoals tetracycline en doxycycline), antipsychotica, antihypertensiva en andere kunnen verkleuring van de tanden veroorzaken.
 5. Trauma: Een klap tegen een tand kan soms verkleuring veroorzaken vanwege veranderingen in het bloedtoevoer of de vorming van dode pulpa.
 6. Fluorose: Overmatige blootstelling aan fluoride tijdens de vormende jaren van de tanden kan leiden tot fluorose, wat kan resulteren in vlekken of strepen op de tanden.
 7. Esthetisch verlangen: Sommige mensen kiezen simpelweg voor het bleken van tanden om een wittere en stralendere glimlach te krijgen en om hun zelfvertrouwen en uiterlijk te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel bleken effectief kan zijn bij het behandelen van externe (oppervlakkige) verkleuring, het mogelijk niet effectief is bij het behandelen van interne verkleuring (bijv. veroorzaakt door medicijnen of fluorose). In dergelijke gevallen kunnen andere tandheelkundige procedures, zoals het plaatsen van veneers of kronen, worden aanbevolen.

Wat u vooraf moet weten

Wat moet je weten voordat je je tanden laat bleken?

Voordat je je tanden laat bleken, zijn er enkele belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden:

 1. Tandheelkundig Onderzoek: Zorg ervoor dat je eerst een grondig tandheelkundig onderzoek ondergaat. Dit helpt bij het identificeren van eventuele onderliggende problemen zoals gaatjes, gebarsten tanden, of tandvleesaandoeningen die eerst moeten worden aangepakt.
 2. Resultaatverwachtingen: Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Niet iedereen zal dezelfde bleekresultaten krijgen; de effectiviteit kan variëren afhankelijk van de oorspronkelijke kleur van je tanden en de oorzaak van de verkleuring.
 3. Gevoeligheid: Sommige mensen ervaren tand- of tandvleesgevoeligheid tijdens of na het bleekproces. Bespreek dit vooraf met je tandarts, zodat je voorbereid bent en indien nodig specifieke producten of behandelingen kunt gebruiken.
 4. Duurzaamheid van Resultaten: Het effect van tanden bleken is niet permanent. Afhankelijk van je dieet, leefgewoonten (bijv. roken) en mondhygiëne kan de witheid na verloop van tijd afnemen.
 5. Kosten: Verzeker jezelf van de totale kosten van de bleekprocedure, inclusief eventuele vervolgsessies of thuisproducten die je mogelijk nodig hebt.
 6. Bleekmethoden: Er zijn verschillende methoden voor tanden bleken, variërend van in-office procedures tot thuisbleeksets. Bespreek de voor- en nadelen van elk met je tandarts.
 7. Bestaande Tandheelkundige Restauraties: Vullingen, kronen, bruggen en veneers zullen niet witter worden met bleekmiddelen. Als je dergelijke restauraties hebt, vooral in het zichtbare gedeelte van je mond, moet je mogelijk andere opties overwegen om een uniforme kleur te garanderen.
 8. Voeding en Gewoonten: Probeer na de bleekbehandeling voedingsmiddelen en dranken die vlekken kunnen veroorzaken (zoals koffie, thee, rode wijn) te vermijden. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen, omdat roken de tanden snel opnieuw kan verkleuren.
 9. Thuisbleekproducten: Als je overweegt om thuisbleekproducten te gebruiken in plaats van een in-office behandeling, bespreek dit dan met je tandarts om ervoor te zorgen dat je een veilig en effectief product kiest.
 10. Mogelijke bijwerkingen: Naast gevoeligheid kunnen sommige mensen milde irritatie van het tandvlees of de zachte weefsels van de mond ervaren. Dit is meestal tijdelijk, maar je moet je tandarts informeren als het aanhoudt.

Het is altijd raadzaam om voorafgaand aan een bleekbehandeling uitgebreid te overleggen met je tandarts om ervoor te zorgen dat het een geschikte keuze is voor jou.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van tanden bleken?

De kosten van tanden bleken bij een tandarts kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie van de praktijk, de gebruikte methode, de duur en intensiteit van de behandeling en eventuele bijkomende procedures of producten die nodig zijn.

In Nederland, tot aan mijn laatste update in januari 2022, kunnen de kosten voor een bleekbehandeling bij een tandarts variëren van €100 tot €500 of zelfs meer. Hier is een algemene schatting van de kosten:

 1. In-office bleken: Dit is vaak de duurste optie, maar het geeft meestal snellere en effectievere resultaten. De kosten voor deze procedure liggen vaak tussen de €250 en €500 of meer, afhankelijk van de tandarts en de gebruikte technologie.
 2. Thuisbleken met door de tandarts verstrekte kits: Hierbij krijg je een op maat gemaakte bleeklepel en bleekgel van je tandarts om thuis te gebruiken. De kosten voor deze kits liggen vaak tussen de €100 en €250.
 3. Overige kosten: Als je extra bleekgel nodig hebt voor thuisgebruik of als er voorafgaand aan het bleken andere tandheelkundige behandelingen nodig zijn (bijv. het behandelen van gaatjes), kunnen er aanvullende kosten zijn.

Houd er rekening mee dat veel tandheelkundige verzekeringen cosmetische procedures zoals tanden bleken niet vergoeden. Het is dus verstandig om van tevoren na te gaan welke kosten worden gedekt door je verzekering en welk bedrag voor eigen rekening komt.

Omdat de kosten en prijzen voor tandheelkundige diensten variëren en in de loop van de tijd kunnen veranderen, is het altijd het beste om een specifieke offerte te vragen bij je eigen tandarts of bij verschillende tandartsen in jouw regio om een goed beeld te krijgen van de verwachte kosten.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

Het bleken van tanden bij een tandarts kan verschillende methoden en technieken omvatten, maar hier is een algemene beschrijving van hoe een professionele in-office bleekbehandeling meestal verloopt:

 1. Voorbereidende Evaluatie: Voordat met de bleekprocedure wordt begonnen, zal de tandarts een grondig onderzoek van je mond uitvoeren om ervoor te zorgen dat je gebit gezond is en dat je een geschikte kandidaat bent voor bleken. Dit kan het nemen van röntgenfoto’s omvatten.
 2. Reiniging: Voordat de bleekprocedure begint, worden je tanden schoongemaakt om oppervlakkige vlekken en tandplak te verwijderen.
 3. Bescherming van Tandvlees: Om irritatie of verbranding door het bleekmiddel te voorkomen, wordt je tandvlees beschermd. Dit gebeurt meestal met behulp van een rubberen schild of een gel die over het tandvlees wordt aangebracht.
 4. Aanbrengen van het Bleekmiddel: De tandarts brengt vervolgens het bleekmiddel aan op je tanden. Dit is meestal een gel die waterstofperoxide of carbamideperoxide bevat.
 5. Activering van het Bleekmiddel: Afhankelijk van het gebruikte product kan het bleekmiddel worden geactiveerd met een speciale lamp of laser. Dit versnelt het bleekproces en verbetert de effectiviteit van de gel.
 6. Wachttijd: Het bleekmiddel wordt meestal 15-45 minuten op de tanden gelaten, afhankelijk van het gebruikte product en de gewenste resultaten. In sommige gevallen kan de tandarts besluiten om meerdere korte sessies uit te voeren in plaats van één langere.
 7. Verwijdering en Spoelen: Na de bleekbehandeling wordt het bleekmiddel van de tanden verwijderd en wordt je mond grondig gespoeld.
 8. Beoordeling van Resultaten: De tandarts zal de kleur van je tanden beoordelen na de behandeling en vergelijken met een kleurenschaal of foto’s die voor de behandeling zijn gemaakt.
 9. Nazorg Instructies: De tandarts kan je specifieke instructies geven voor de nazorg, zoals het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken die vlekken kunnen veroorzaken of het gebruik van een desensibiliserende tandpasta als je last hebt van gevoeligheid.
 10. Thuisbleken Kits (indien van toepassing): Als een aanvulling op de in-office behandeling kan de tandarts je ook voorzien van een thuisbleken kit, die op maat gemaakte bleeklepels en bleekgel bevat voor verder gebruik thuis.

Het exacte proces kan variëren afhankelijk van de tandarts en de gebruikte bleekproducten. Het is altijd een goed idee om het proces en eventuele zorgen of vragen die je hebt voorafgaand aan de behandeling met je tandarts te bespreken.

Wat gebeurt er na de behandeling

Waar moet je na het tanden bleken rekening mee houden?

Na een professionele tandenbleekbehandeling bij de tandarts kunnen er verschillende reacties en adviezen zijn waar je rekening mee moet houden:

 1. Gevoeligheid: Het is niet ongebruikelijk dat patiënten enige gevoeligheid ervaren na het bleken van hun tanden. Deze gevoeligheid is meestal tijdelijk en verdwijnt binnen enkele dagen. Je tandarts kan aanbevelen om een tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken.
 2. Dieetadvies: Het wordt vaak aanbevolen om de eerste 24 tot 48 uur na het bleken voedingsmiddelen en dranken die vlekken kunnen veroorzaken te vermijden. Dit omvat zaken zoals koffie, thee, rode wijn, bessensap, ketchup, sojasaus, en donkere frisdranken.
 3. Roken: Als je rookt, is het een goed moment om te overwegen te stoppen of het roken te verminderen, aangezien tabak vlekken op de tanden veroorzaakt. Roken na een bleekbehandeling kan het effect van de behandeling verminderen.
 4. Onderhoud: Afhankelijk van de methode die wordt gebruikt en je levensstijl, kunnen de resultaten van een tandenbleekbehandeling variëren in duur. Regelmatig poetsen, flossen, en het vermijden van vlekkende stoffen helpt om de resultaten langer te behouden. Je tandarts kan ook aanbevelen om periodieke touch-up behandelingen te ondergaan.
 5. Nazorgkits: Sommige tandartsen kunnen thuisbleeksets verstrekken als aanvulling op de in-office behandeling. Het is belangrijk deze kits te gebruiken zoals aanbevolen door de tandarts.
 6. Vermijd te veel bleken: Overbleken of te vaak bleken kan leiden tot schade aan je tandglazuur en andere mondproblemen. Volg altijd het advies van je tandarts over hoe vaak je je tanden kunt bleken.
 7. Resultaten: Het is belangrijk te begrijpen dat resultaten kunnen variëren. Sommige mensen merken een significant verschil, terwijl anderen subtielere veranderingen zien. De uiteindelijke kleur van je tanden hangt af van de oorspronkelijke kleur, de oorzaak van de verkleuring, en de specifieke bleekmethode die is gebruikt.

Als je ongewone of aanhoudende bijwerkingen ervaart na het bleken van je tanden, zoals extreme gevoeligheid, tandvleesirritatie, of witte vlekken op je tanden, is het raadzaam om contact op te nemen met je tandarts.

Veel gestelde vragen

Is tanden bleken bij de tandarts veilig?
Ja, wanneer uitgevoerd door een gekwalificeerde tandarts, is het bleken van tanden veilig. De tandarts zal ervoor zorgen dat het tandvlees en andere zachte weefsels worden beschermd tijdens de behandeling.
Hoe lang blijven mijn tanden wit na de behandeling?
De resultaten variëren, maar meestal blijven tanden tussen de 6 maanden en 2 jaar wit, afhankelijk van dieet, mondverzorging en levensstijl. Regelmatig onderhoud kan helpen om de resultaten te verlengen.
Zal het bleken van mijn tanden pijn doen of gevoeligheid veroorzaken?
Sommige mensen ervaren tijdelijke gevoeligheid na de behandeling, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Je tandarts kan producten of aanbevelingen geven om eventuele gevoeligheid te minimaliseren.
Werkt tanden bleken op vullingen, kronen of facings?
Nee, bleekmiddelen werken niet op tandheelkundige restauraties zoals vullingen, kronen, of facings. Het is belangrijk om dit met de tandarts te bespreken, vooral als je overweegt nieuwe restauraties te krijgen, zodat kleurafstemming kan worden overwogen.
Hoe verschilt tanden bleken bij de tandarts van thuiskits die ik in de winkel kan kopen?
Tanden bleken bij de tandarts maakt gebruik van sterkere bleekmiddelen en biedt vaak snellere en meer opvallende resultaten. Bovendien zorgt professioneel bleken voor veiligheid en wordt het op maat gemaakt voor jouw specifieke behoeften en situatie.