BEHANDELING

Tand trekken

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Waarom je tand soms getrokken moet worden

Het trekken van tanden, ook wel extractie genoemd, kan om verschillende redenen nodig zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

 1. Ernstig Tandbederf: Als een tand zwaar aangetast is door cariës (gaatjes) en de schade te uitgebreid is om met een vulling, kroon of andere behandeling te herstellen, kan extractie nodig zijn.
 2. Gevorderde Parodontitis: Dit is een infectie van het tandvlees en het omliggende bot. Als de ziekte zo ver gevorderd is dat de tand los komt te staan, kan extractie de beste optie zijn.
 3. Gebroken of Beschadigde Tand: Als een tand te zwaar beschadigd is, bijvoorbeeld door een ongeluk, en niet kan worden hersteld, kan het nodig zijn deze te trekken.
 4. Orthodontische Redenen: Soms moeten tanden worden getrokken om plaats te maken voor een orthodontische behandeling, zoals beugels. Dit gebeurt meestal om overbeet, onderbeet of andere uitlijningsproblemen te corrigeren.
 5. Verstandskiezen: Veel mensen hebben onvoldoende ruimte in hun mond voor hun verstandskiezen (ook wel derde molaren genoemd). Als deze tanden doorkomen, kunnen ze problemen veroorzaken zoals impaction (waarbij de tand niet volledig door het tandvlees breekt), infectie, of ze kunnen aangrenzende tanden beïnvloeden. In dergelijke gevallen worden ze vaak getrokken.
 6. Infectie of Risico op Infectie: Als een tand of het omliggende gebied geïnfecteerd raakt en het niet reageert op antibiotica of andere behandelingen, kan het nodig zijn de tand te trekken om de verspreiding van de infectie te voorkomen.
 7. Prothetische Overwegingen: Voor patiënten die een volledige prothese (kunstgebit) nodig hebben, kunnen de resterende tanden worden getrokken om plaats te maken voor de prothese.

Het besluit om een tand te trekken wordt niet lichtvaardig genomen. Tandartsen streven ernaar om tanden zoveel mogelijk te behouden, maar soms is extractie de beste optie voor de algehele gezondheid en het welzijn van de patiënt.

Wat u vooraf moet weten

Waar moet je voordat je tand getrokken wordt rekening mee houden?

Voordat je een tand laat trekken, zijn er verschillende overwegingen en voorbereidende stappen waarmee je rekening moet houden:

 1. Medische Geschiedenis: Informeer je tandarts over je volledige medische geschiedenis, inclusief alle medicijnen, supplementen en eventuele medische aandoeningen die je hebt. Sommige aandoeningen, zoals diabetes of hartproblemen, of medicijnen, zoals bloedverdunners, kunnen de behandeling en het herstel beïnvloeden.
 2. Pre-operatieve Instructies: Je tandarts of kaakchirurg zal je specifieke instructies geven over wat je wel en niet moet doen in de dagen voorafgaand aan de extractie. Dit kan betrekking hebben op eten, drinken, roken of het nemen van bepaalde medicijnen.
 3. Anesthesie: Bespreek met je tandarts welk type verdoving of anesthesie wordt gebruikt. Voor eenvoudige extracties wordt vaak lokale verdoving gebruikt, maar voor complexere gevallen of voor meerdere extracties tegelijk kan sedatie of algehele anesthesie nodig zijn.
 4. Plan Vooruit: Zorg dat je iemand hebt die je naar huis kan brengen na de procedure, vooral als je sedatie of algehele anesthesie krijgt. Het is ook handig om vooraf wat zacht voedsel in huis te halen en ervoor te zorgen dat je een comfortabele rustplek hebt om te herstellen.
 5. Risico’s en Voordelen: Zorg dat je de risico’s en voordelen van de extractie begrijpt, evenals eventuele alternatieve behandelingsopties.
 6. Kosten en Verzekering: Informeer vooraf naar de kosten van de procedure en wat er door je zorgverzekering wordt gedekt.
 7. Nazorg: Informeer naar de nazorginstructies, zoals wat te doen bij zwelling, pijn, bloeding, en welke activiteiten je moet vermijden. Je wilt goed voorbereid zijn op het herstelproces.
 8. Mogelijke Complicaties: Hoewel complicaties zeldzaam zijn, is het goed om je bewust te zijn van mogelijke problemen zoals droge mond, infecties of schade aan aangrenzende tanden.
 9. Vervolgbehandeling: Als de extractie plaatsvindt vanwege orthodontische redenen, een implantaat of een prothese, bespreek dan met je tandarts het vervolgplan en de timing van de volgende stappen.
 10. Roken: Als je rookt, overweeg dan om te stoppen of in ieder geval een pauze in te lassen. Roken kan het genezingsproces vertragen en het risico op complicaties verhogen.

Vergeet niet dat communicatie met je tandarts cruciaal is. Stel vragen, deel je zorgen en zorg ervoor dat je je comfortabel en geïnformeerd voelt voordat je doorgaat met de procedure.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat kost een extractie?

De kosten voor het trekken van tanden in Nederland worden vastgesteld op basis van een door de overheid gereguleerde tarievenlijst. Deze tarieven kunnen jaarlijks worden bijgewerkt. De exacte kosten hangen af van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de extractie, de locatie van de tand, en of het een gewone tand of een verstandskies betreft.

Hier zijn enkele algemene prijsindicaties gebaseerd op tarieven uit voorgaande jaren (let op: deze prijzen zijn indicatief en kunnen veranderen):

 1. Eenvoudige extractie: Dit betreft het trekken van een tand of kies die zichtbaar is in de mond. De kosten hiervan kunnen variëren, maar liggen vaak tussen de €40 en €70 per tand.
 2. Chirurgische extractie: Dit is een complexere procedure, vaak toegepast voor het verwijderen van verstandskiezen die niet volledig zijn doorgekomen of andere problematische tanden. De kosten voor een chirurgische extractie liggen meestal tussen de €100 en €250, afhankelijk van de complexiteit.
 3. Bijkomende kosten: Er kunnen aanvullende kosten zijn voor röntgenfoto’s, verdoving, of andere voorbereidende maatregelen.
 4. Sedatie of algehele anesthesie: Als je kiest voor sedatie of algehele anesthesie bovenop de lokale verdoving, dan zijn hier extra kosten aan verbonden.

Vergeet niet dat als je een aanvullende tandartsverzekering hebt, een deel van deze kosten mogelijk wordt vergoed, afhankelijk van je polisvoorwaarden. Het is altijd een goed idee om vooraf een kostenoverzicht te vragen bij je tandarts en dit te controleren met je verzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Waar moet je rekening mee houden tijdens de behandeling?

Het trekken van een tand, ook wel tandextractie genoemd, is een procedure die met zorg wordt uitgevoerd om ongemak te minimaliseren en complicaties te voorkomen. De specifieke stappen kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de extractie (eenvoudige extractie versus chirurgische extractie) en de positie en toestand van de tand. Hier is een algemene beschrijving van het proces:

 1. Voorbereiding: Voordat de procedure begint, zal de tandarts of kaakchirurg je medische geschiedenis doornemen en mogelijk röntgenfoto’s maken om de positie en vorm van de tandwortels te beoordelen.
 2. Anesthesie: Lokale verdoving wordt toegediend rond het gebied van de te extraheren tand om pijn te voorkomen. Afhankelijk van de situatie en de voorkeur van de patiënt kan sedatie of algehele anesthesie ook worden overwogen.
 3. Toegang tot de Tand:
  • Bij een eenvoudige extractie is de tand zichtbaar in de mond. De tandarts zal een instrument genaamd een ‘tandhevel’ gebruiken om de tand los te maken door hem heen en weer te bewegen. Vervolgens wordt een ‘tang’ gebruikt om de tand vast te grijpen en voorzichtig te verwijderen.
  • Bij een chirurgische extractie (vaak gebruikt voor verstandskiezen die niet volledig zijn doorgekomen of gebroken tanden) maakt de tandarts of kaakchirurg een incisie in het tandvlees om toegang te krijgen tot de tand. In sommige gevallen moet bot rond de tand worden verwijderd of moet de tand in secties worden gesneden om hem gemakkelijker te kunnen verwijderen.
 4. Wondverzorging: Nadat de tand is verwijderd, wordt de wond meestal met een gaasje dichtgedrukt om bloeding te beheersen. In het geval van chirurgische extracties of als de wond groot is, kunnen er hechtingen nodig zijn om het tandvlees te sluiten.
 5. Nazorg Instructies: Je krijgt specifieke instructies voor nazorg, inclusief:
  • Hoe om te gaan met eventuele bloedingen
  • Pijnmanagement
  • Dieetaanbevelingen (bijvoorbeeld zacht voedsel eten)
  • Mondhygiëne-aanwijzingen om het gebied schoon te houden en infecties te voorkomen
  • Signalen van complicaties waar je op moet letten
 6. Vervolg: Afhankelijk van de complexiteit van de extractie en hoe het genezingsproces verloopt, kan een vervolgafspraak nodig zijn om de hechtingen te verwijderen of gewoon om te controleren of alles goed geneest.

Het is belangrijk om alle instructies van je tandarts of kaakchirurg nauwgezet op te volgen om een vlotte genezing en het minimaliseren van complicaties te waarborgen.

Wat gebeurt er na de behandeling

Waar moet je rekening mee houden na de behandeling?

Na het trekken van een tand bij de tandarts, begint het herstelproces. Hier zijn enkele dingen die je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden na de behandeling:

 1. Bloeding: Het is normaal dat de wond een beetje bloedt na de extractie. Je krijgt waarschijnlijk een gaasje om op te bijten om de bloeding te helpen stoppen. Dit moet je mogelijk een paar uur op zijn plaats houden en indien nodig vervangen.
 2. Zwelling en Blauwe Plekken: Afhankelijk van de complexiteit van de extractie, kun je wat zwelling rond het behandelde gebied en eventueel wat blauwe plekken opmerken. Koude kompressen kunnen helpen de zwelling te verminderen.
 3. Pijn: Het is normaal om wat pijn of ongemak te voelen als de verdoving uitwerkt. Je kunt over-the-counter pijnstillers nemen zoals aanbevolen door je tandarts. Volg altijd de aanbevolen dosering en raadpleeg je tandarts als de pijn aanhoudt of ernstig is.
 4. Mondhygiëne: Het is belangrijk om het gebied schoon te houden. Echter, je moet het behandelde gebied de eerste 24 uur na de extractie vermijden als je je mond spoelt of poetst.
 5. Voeding: Eet zacht voedsel en vermijd warme dranken voor de eerste paar dagen. Vermijd ook het drinken door een rietje en het eten van pittig of kleverig voedsel, omdat dit het genezingsproces kan verstoren.
 6. Roken: Het is belangrijk om niet te roken na een extractie, omdat roken het genezingsproces kan vertragen en het risico op infecties kan verhogen.
 7. Alcohol: Het is raadzaam om de consumptie van alcohol te beperken of te vermijden, vooral in de eerste 24 uur na de procedure.
 8. Fysieke Activiteit: Beperk fysieke inspanning gedurende een paar dagen na de extractie, omdat dit bloeding of zwelling kan verergeren.
 9. Droge Mond: Dit is een aandoening waarbij een bloedstolsel dat zich vormt na de extractie wordt verstoord, wat kan leiden tot blootstelling van het onderliggende bot en hevige pijn. Neem direct contact op met je tandarts als je denkt dat je een droge mond hebt.
 10. Vervolgafspraak: Afhankelijk van de complexiteit van de extractie en hoe het genezingsproces verloopt, kan een vervolgafspraak nodig zijn om hechtingen te verwijderen of gewoon om te controleren of alles goed geneest.

Het is belangrijk om alle instructies van je tandarts op te volgen en direct contact op te nemen als je ongewone symptomen ervaart of als je je zorgen maakt over het herstelproces.

Veel gestelde vragen

Doet het pijn om een tand te laten trekken?
Tijdens de procedure wordt er lokale verdoving gebruikt, zodat je geen pijn voelt. Na de verdoving kan er wat ongemak zijn, maar dit kan meestal goed beheerst worden met pijnstillers.
Hoe lang duurt het voordat de wond genezen is na het trekken van een tand?
De initiële genezing duurt meestal 1-2 weken, maar het kan enkele maanden duren voordat het weefsel en bot volledig zijn genezen.
Mag ik direct na de behandeling eten en drinken?
Het is het beste om te wachten tot de verdoving is uitgewerkt voordat je gaat eten om bijtverwondingen te voorkomen. Vermijd de eerste dagen hard, heet, en pikant voedsel en drink geen alcohol of warme dranken.
Wat moet ik doen als de wond na het trekken blijft bloeden?
Enige bloeding is normaal. Blijf druk uitoefenen met een gaasje. Als hevige bloeding aanhoudt, neem dan contact op met je tandarts.
Wanneer kan ik na de extractie weer mijn normale activiteiten hervatten?

Het is aan te raden om fysieke activiteiten de eerste 24-48 uur na de extractie te beperken om bloeding en zwelling te minimaliseren. Luister naar je lichaam en neem indien nodig extra rust.