AANDOENING

Scheur in tand

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Scheur in tand

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

De oorzaken van Scheur in tand

Wat is de oorzaak van een scheur in je voortand?

Een scheur in een voortand kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn een paar mogelijke redenen:

 1. Trauma: Een harde klap op de mond of tanden, zoals bij een val of een sportongeluk, kan een scheur in een tand veroorzaken.
 2. Slijtage: Regelmatige slijtage door het kauwen van harde voedingsmiddelen of door tandenknarsen kan leiden tot scheuren.
 3. Temperatuurschommelingen: Extreme temperatuurwisselingen in de mond, zoals het afwisselen van zeer koude en hete voedingsmiddelen, kunnen microscheurtjes in de tanden veroorzaken.
 4. Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, kunnen hun tanden zwakker worden en meer vatbaar zijn voor scheuren.
 5. Grote vullingen: Als een tand een grote vulling heeft, kan het resterende tandmateriaal verzwakken en vatbaarder worden voor scheuren.

Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen als je een scheur in je tand opmerkt. Zij kunnen de exacte oorzaak vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen om verdere schade of complicaties te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen voor de korte & lange termijn?

Wat zijn de gevolgen als je niks aan een scheur in je voortand doet?

Een scheur in een tand kan op zowel korte als lange termijn verschillende gevolgen hebben, vooral als deze niet behandeld wordt. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

Korte Termijn Gevolgen:

 1. Pijn en Gevoeligheid: Een gescheurde tand kan gevoelig zijn voor warme, koude of zoete voedingsmiddelen en dranken. Je kunt ook pijn ervaren bij het kauwen.
 2. Verhoogd Risico op Infectie: Een scheur kan een toegangspunt voor bacteriën vormen, wat het risico op infectie in de tand of het tandvlees verhoogt.
 3. Esthetische Bezorgdheid: Een zichtbare scheur kan esthetisch onaangenaam zijn, vooral als het om een voortand gaat.

Lange Termijn Gevolgen:

 1. Verdere Schade: Als de scheur niet wordt behandeld, kan deze verergeren, waardoor de tand verder kan breken of zelfs kan afbreken.
 2. Tandverlies: Langdurige onbehandelde scheuren kunnen leiden tot ernstige structurele schade aan de tand, wat uiteindelijk kan resulteren in tandverlies.
 3. Infectie en Abcesvorming: Een langdurige blootstelling van de tand aan bacteriën kan leiden tot een infectie in de tandpulp (het zachte binnenste deel van de tand), wat een abces kan veroorzaken. Dit kan ernstige pijn en zwelling veroorzaken en vereist onmiddellijke behandeling.
 4. Verslechtering van de Mondgezondheid: Een onbehandelde gescheurde tand kan de algehele mondgezondheid negatief beïnvloeden, waardoor je vatbaarder wordt voor andere mondgezondheidsproblemen.
 5. Kosten: Hoe langer je wacht met de behandeling van een gescheurde tand, hoe complexer en duurder de behandeling kan worden.

Het is dus belangrijk om een tandarts te raadplegen zodra je een probleem zoals een scheur in je tand opmerkt. Tijdige behandeling kan ernstigere complicaties voorkomen en helpt om je tand te behouden en je mondgezondheid te beschermen.

Welke behandeling volgt er?

Hoe ziet de behandeling eruit wanneer je een scheur in je voortand laat repareren?

De behandeling van een scheur in een voortand hangt af van de ernst en de locatie van de scheur. Hier zijn enkele veelvoorkomende behandelingsopties:

 1. Composiet Bonding: Voor kleine scheurtjes kan composiet bonding een effectieve oplossing zijn. Hierbij wordt een tandkleurig composietmateriaal op de tand aangebracht en gevormd om de scheur te bedekken. Het wordt vervolgens verhard met een speciale lichtbron.
 2. Veneers: Veneers zijn dunne, op maat gemaakte schelpen van porselein of composietmateriaal die over de voorkant van de tand worden geplaatst. Ze zijn ideaal voor het verbergen van scheuren en het verbeteren van de algehele esthetiek van de tand.
 3. Kroon: Bij een grotere scheur of als er al aanzienlijke schade aan de tand is, kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen. Dit is een kapje dat over de hele tand wordt geplaatst om deze te beschermen en te versterken.
 4. Wortelkanaalbehandeling: Als de scheur zich uitstrekt tot de tandpulp (het binnenste deel van de tand waar de zenuwen en bloedvaten zich bevinden), kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Hierbij wordt het geïnfecteerde of beschadigde pulpweefsel verwijderd, waarna de tand wordt gevuld en verzegeld.
 5. Tandextractie: In zeer ernstige gevallen, waarbij de tand niet kan worden gered, kan extractie nodig zijn. Dit wordt meestal gevolgd door tandvervangingsopties zoals een implantaat, brug of uitneembare prothese.
 6. Directe Actie: In sommige gevallen, als de scheur klein en oppervlakkig is, kan de tandarts besluiten om de situatie te monitoren zonder onmiddellijke behandeling.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. De tandarts zal de meest geschikte behandeloptie aanbevelen op basis van de specifieke situatie en de behoeften van de patiënt. Het negeren van een gescheurde tand kan leiden tot verdere complicaties en de noodzaak van meer ingrijpende behandelingen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het repareren van een scheur in een voortand kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de ernst van de scheur, de gekozen behandeling, en de tarieven van de tandartspraktijk. Ook speelt de gezondheidszorgdekking of tandartsverzekering een rol. Hier zijn enkele geschatte kosten voor verschillende behandelingen:

 1. Composiet Bonding: Dit is meestal de meest betaalbare optie, met prijzen die variëren van enkele tientallen tot een paar honderd euro per tand.
 2. Veneers: Porseleinen veneers zijn duurder en kunnen per tand variëren van enkele honderden tot meer dan duizend euro.
 3. Kronen: De kosten voor een kroon kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal (zoals porselein, metaal-porselein, of volledig metaal). De prijzen kunnen uiteenlopen van een paar honderd tot meer dan duizend euro per kroon.
 4. Wortelkanaalbehandeling: Als de scheur de tandpulp heeft bereikt, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, gevolgd door een kroon. Samen kunnen deze behandelingen enkele honderden tot meer dan duizend euro kosten.
 5. Tandextractie en Vervanging: In extreme gevallen, waarbij de tand niet meer te redden is, kan extractie en vervanging met een implantaat, brug of uitneembare prothese nodig zijn. Deze opties kunnen aanzienlijk duurder zijn, vaak oplopend tot enkele duizenden euro’s.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze kostenindicaties sterk kunnen variëren afhankelijk van de regio, de specifieke tandartspraktijk en jouw persoonlijke situatie. Een gedetailleerde offerte krijg je het beste direct van een tandarts na een grondige evaluatie van je specifieke geval. Verder is het raadzaam om je tandartsverzekering te raadplegen om te zien wat er wordt gedekt.

Tips tegen de pijn bij deze aandoening

Tips tegen de pijn

Als je last hebt van een scheur in een tand en pijn ondervindt, zijn er verschillende manieren om de pijn te verzachten totdat je een tandarts kunt bezoeken. Hier zijn vijf tips, met een uitgebreide beschrijving voor elk:

1. Pijnstillers

 • Gebruik: Over-the-counter (OTC) pijnstillers zoals ibuprofen, paracetamol, of aspirine kunnen tijdelijke verlichting bieden. Zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering volgt en raadpleeg eerst een arts als je al andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
 • Voorzichtigheid: Vermijd het plaatsen van de pijnstiller direct op de tand of het tandvlees, aangezien dit het zachte weefsel kan beschadigen.

2. Koude Compressen

 • Toepassing: Breng een koud kompres aan op de buitenkant van je wang in de buurt van de aangedane tand. Dit kan helpen om zwelling te verminderen en pijn te verzachten.
 • Methode: Gebruik een ijspak of een zak bevroren erwten, gewikkeld in een dunne handdoek, en houd dit gedurende 15-20 minuten tegen je wang aan.

3. Spoelen met Zout Water

 • Reiniging: Een zoutwateroplossing kan helpen om de mond te reinigen en kan enige pijnverlichting bieden. Los een theelepel zout op in een kopje warm water en spoel je mond hiermee grondig.
 • Effect: Dit helpt bij het verminderen van zwelling, het schoonhouden van het gebied rondom de gescheurde tand en het minimaliseren van het risico op infectie.

4. Vermijden van Bepaalde Voedingsmiddelen

 • Selectie: Vermijd harde, krokante of erg koude of hete voedingsmiddelen en dranken, aangezien deze de pijn kunnen verergeren.
 • Strategie: Eet zacht voedsel en probeer aan de andere kant van je mond te kauwen om druk op de beschadigde tand te vermijden.

5. Tijdelijke Vullingsmaterialen

 • Producten: Er zijn tijdelijke vullingsmaterialen beschikbaar bij de drogist die je kunt gebruiken om de blootgestelde tand te bedekken en enige bescherming te bieden.
 • Gebruik: Volg de instructies zorgvuldig en onthoud dat dit slechts een tijdelijke oplossing is totdat je een tandarts kunt bezoeken.

Veel gestelde vragen

Wat veroorzaakt een scheur in een voortand?
Een scheur in een voortand kan worden veroorzaakt door trauma (zoals een val of sportblessure), het bijten op harde voorwerpen, tandenknarsen, plotselinge temperatuurveranderingen in de mond, en natuurlijke slijtage.
Hoe weet ik of ik een scheur in mijn voortand heb?

Symptomen van een gescheurde voortand kunnen pijn bij het kauwen, gevoeligheid voor temperatuur of zoetigheid, en soms zichtbare lijnen of verkleuring op de tand zijn. In sommige gevallen merk je mogelijk geen symptomen.

Kan een gescheurde voortand vanzelf genezen?

Nee, tanden hebben niet het vermogen om zichzelf te genezen zoals andere delen van het lichaam. Een scheur in een tand vereist altijd behandeling door een tandarts.

Wat zijn de behandelopties voor een gescheurde voortand?

Behandelopties variëren afhankelijk van de ernst van de scheur, maar kunnen bonding, veneers, kronen of in ernstige gevallen een wortelkanaalbehandeling of extractie omvatten.

Hoe kan ik een scheur in mijn voortand voorkomen?

Om scheuren te voorkomen, vermijd het bijten op harde voorwerpen, draag een gebitsbeschermer tijdens sporten, vermijd extreme temperatuurveranderingen in je mond, en behandel tandenknarsen indien nodig met hulp van een tandarts.