BEHANDELING

Periodieke controle

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Waarom een periodieke controle bij de tandarts belangrijk is!

Een periodieke controle bij de tandarts is belangrijk om verschillende redenen:

 • Vroege Detectie van Problemen: Problemen zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen, en andere mondgezondheidsproblemen kunnen in een vroeg stadium worden ontdekt. Vroegtijdige detectie betekent vaak dat behandelingen eenvoudiger, minder invasief en goedkoper zijn.
 • Preventie van Tandvleesaandoeningen: Tijdens een controle wordt de gezondheid van het tandvlees beoordeeld. Tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis kunnen leiden tot tandverlies en andere gezondheidscomplicaties als ze niet worden behandeld.
 • Professionele Reiniging: Tandplak en tandsteen bouwen zich na verloop van tijd op, zelfs met regelmatig poetsen en flossen. Tijdens een controle kan een professional deze opbouw verwijderen, wat helpt bij het voorkomen van gaatjes en tandvleesaandoeningen.
 • Behoud van Algemene Gezondheid: Onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Problemen zoals hartaandoeningen, diabetes en bepaalde soorten kanker zijn in verband gebracht met slechte mondgezondheid.
 • Voorkomen van Mondkanker: Tijdens een periodieke controle kan de tandarts ook screenen op tekenen van mondkanker, een ernstige, maar vaak behandelbare aandoening als deze vroeg wordt ontdekt.
 • Behoud van Tanden: Regelmatige controles en de daaruit voortvloeiende behandelingen helpen bij het behoud van de natuurlijke tanden, wat leidt tot een beter kauwvermogen en esthetiek.
 • Advies en Onderwijs: Tijdens de controle kan een tandarts of mondhygiënist ook advies geven over goede mondhygiënepraktijken, voeding, en andere aspecten die van invloed zijn op de mondgezondheid.
 • Kostenbesparing: Hoewel periodieke controles kosten met zich meebrengen, kunnen ze op de lange termijn geld besparen door dure en ingrijpende behandelingen die voortvloeien uit onbehandelde mondgezondheidsproblemen te voorkomen.

Kortom, periodieke controles zijn een essentieel onderdeel van preventieve gezondheidszorg en helpen bij het behouden van een gezonde mond en, bij uitbreiding, een goede algehele gezondheid. Het is een kleine investering in tijd en geld die grote voordelen op de lange termijn kan opleveren.

Wat u vooraf moet weten

Wat u voor een periodieke behandeling moet weten

Voordat je een periodieke controle of een andere tandheelkundige behandeling ondergaat, zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden:

  Medische Geschiedenis

  Zorg ervoor dat je tandarts op de hoogte is van je volledige medische geschiedenis, inclusief alle medicijnen die je gebruikt (zowel op recept als vrij verkrijgbaar) en eventuele allergieën. Sommige medische aandoeningen of medicijnen kunnen invloed hebben op je mondgezondheid of de manier waarop je reageert op bepaalde behandelingen.

  Financiën

  Informeer vooraf naar de kosten van de behandeling. Als je een zorgverzekering hebt, controleer dan welke procedures gedekt zijn en wat je eigen bijdrage zou kunnen zijn.

  Angst of Zenuwen

  Als je tandartsangst hebt, bespreek dit dan van tevoren met je tandarts. Ze kunnen strategieën of oplossingen aanbieden, zoals kalmerende middelen of andere technieken om het proces comfortabeler voor je te maken.

  Tijd

  Informeer naar de verwachte duur van de controle of behandeling. Dit helpt je om je schema dienovereenkomstig te plannen.

  Nazorg Instructies

  Als je een specifieke behandeling ondergaat, vraag dan naar eventuele nazorg instructies, zodat je goed voorbereid bent op wat je moet doen na de behandeling.

  Regelmatigheid

  Als het gaat om periodieke controles, bespreek dan met je tandarts hoe vaak je moet terugkomen. Hoewel veel mensen elke zes maanden gaan, kunnen sommige mensen vaker of minder vaak moeten gaan op basis van hun individuele mondgezondheid.

  Symptomen

  Als je specifieke symptomen of problemen hebt opgemerkt (bijv. pijn, gevoeligheid, bloedend tandvlees), zorg er dan voor dat je deze met je tandarts bespreekt.

  Vragen

  Maak een lijst van vragen die je misschien hebt over je mondgezondheid, procedures, behandelingsopties, enz. Dit zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd bent en de beste beslissingen kunt nemen over je gezondheid.

Door je goed voor te bereiden en open te communiceren met je tandarts, kun je ervoor zorgen dat je tandheelkundige ervaring zo soepel en effectief mogelijk verloopt.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van een tandartscontrole?

De kosten van tandheelkundige behandelingen, waaronder een periodieke controle, worden in Nederland jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit betekent dat er een maximumprijs is voor elke tandheelkundige procedure die tandartsen mogen rekenen.

De exacte kosten van een periodieke controle kunnen variëren, maar hier zijn enkele algemene indicaties gebaseerd op de tarieven zoals ze waren rond mijn laatste kennisupdate in 2022:

 1. Periodieke controle: Ongeveer €22 tot €25.
 2. Gebitsreiniging: De kosten zijn vaak gebaseerd op de bestede tijd. Het kan variëren van ongeveer €13 tot €45 of meer, afhankelijk van hoe lang de reiniging duurt.
 3. Röntgenfoto’s: Een kleine röntgenfoto kost ongeveer €15, terwijl een overzichtsfoto (orthopantomogram) rond de €70 kan kosten.
 4. Consult voor preventieadvies: Afhankelijk van de duur kan dit variëren van €20 tot €60 of meer.

Bovenstaande prijzen zijn slechts indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke tandartspraktijk, de regio, en jaarlijkse prijswijzigingen. Bovendien, als je aanvullend verzekerd bent voor tandheelkundige zorg, kunnen sommige van deze kosten (geheel of gedeeltelijk) gedekt zijn door je verzekering.

Het is altijd een goed idee om voorafgaand aan je bezoek de exacte kosten te controleren bij je tandartspraktijk en je zorgverzekeraar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Wat doet een tandarts tijdens een periodieke behandeling?

Tijdens een periodieke controle bij de tandarts gebeuren er verschillende dingen om de gezondheid van je gebit en tandvlees te beoordelen. Hier is een algemeen overzicht van wat je kunt verwachten:

 • Mondonderzoek: De tandarts begint meestal met een visuele inspectie van je mond. Dit omvat het controleren van je tanden op gaatjes, breuken, slijtage en andere zichtbare problemen. Ook de toestand van bestaande vullingen, kronen, bruggen en andere restauraties wordt bekeken.
 • Tandvleescontrole: De gezondheid van je tandvlees wordt beoordeeld. Dit kan gedaan worden met een speciaal instrument genaamd een parodontale sonde, waarmee de diepte van de ruimtes tussen je tanden en tandvlees wordt gemeten. Dieptes die groter zijn dan normaal kunnen wijzen op tandvleesaandoeningen zoals gingivitis of parodontitis.
 • Professionele Reiniging: Afhankelijk van je afspraak en de noodzaak kan een gebitsreiniging worden uitgevoerd. Hierbij worden tandplak en tandsteen (verharde plak) verwijderd van het oppervlak van je tanden en onder de tandvleesrand. Dit kan gedaan worden met handinstrumenten, ultrasone scalers of een combinatie van beide.
 • Röntgenfoto’s: Bij sommige bezoeken kan de tandarts besluiten om röntgenfoto’s te maken. Dit helpt om problemen op te sporen die niet met het blote oog zichtbaar zijn, zoals gaatjes tussen de tanden, abcessen, cysten, tumoren en problemen in de kaak of onder het tandvlees.
 • Mondkankerscreening: De tandarts kan ook je mond, tong, keel, gezicht en nek inspecteren op tekenen van mondkanker of andere ziekten. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die risicofactoren hebben, zoals tabaksgebruik of overmatig alcoholgebruik.
 • Advies over Mondverzorging: Afhankelijk van wat de tandarts tijdens de controle vindt, kun je advies krijgen over hoe je je mondgezondheid kunt verbeteren. Dit kan tips bevatten over beter poetsen, flossen, het gebruik van mondspoeling, of dieetveranderingen die gunstig kunnen zijn voor je gebit.
 • Bespreken van Vervolgafspraken: Als er problemen worden gevonden, zal de tandarts je informeren over de aard van het probleem en een behandelplan voorstellen. Dit kan betekenen dat je terug moet komen voor aanvullende behandelingen.

Elke tandartspraktijk kan een iets ander protocol volgen, maar in het algemeen zijn dit de stappen die je kunt verwachten tijdens een periodieke controle. Het primaire doel is het behouden van een goede mondgezondheid en het vroegtijdig opsporen en behandelen van problemen.

Wat gebeurt er na de behandeling

Waar moet nu na een periodieke controle rekening mee houden?

Na een tandheelkundige behandeling zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden om het herstel te optimaliseren en mogelijke complicaties te voorkomen. De specifieke instructies kunnen variëren afhankelijk van de uitgevoerde procedure, maar hier zijn enkele algemene aanbevelingen:

 • Naleven van instructies: Volg alle instructies van je tandarts nauwgezet op. Dit kan gaan over medicatie-inname, mondverzorging, dieet, en activiteitsbeperkingen.
 • Pijnmanagement: Het is normaal om na sommige procedures wat ongemak of pijn te ervaren. Vaak zal je tandarts pijnstillers voorschrijven of aanbevelen. Zorg ervoor dat je deze volgens de aanbevolen dosering inneemt en combineer geen medicijnen zonder overleg met je tandarts of arts.
 • Eten en drinken: Na veel tandheelkundige behandelingen is het raadzaam om direct na de procedure zachte voeding te eten en hete dranken en voedsel te vermijden. Vermijd ook het drinken met een rietje als je bijvoorbeeld een extractie hebt gehad, omdat dit de vorming van een bloedstolsel kan verstoren.
 • Mondhygiëne: Het is essentieel om je mond schoon te houden na een behandeling. In sommige gevallen kan je tandarts aanbevelen om de eerste 24 uur na de procedure niet te spoelen, poetsen of flossen in het behandelde gebied. Daarna moet je voorzichtig zijn en de aanbevelingen van je tandarts volgen.
 • Vermijd roken: Roken kan het genezingsproces vertragen en het risico op complicaties verhogen, vooral na extracties of chirurgische ingrepen.
 • Activiteitsbeperkingen: Afhankelijk van de procedure kan het nodig zijn om zware lichamelijke activiteiten een paar dagen te vermijden om zwelling en bloeding te minimaliseren.
 • Waarschuwingssignalen: Wees alert op tekenen van infectie of andere complicaties, zoals aanhoudende pijn, ongewone zwelling, aanhoudende bloeding, of koorts. Neem contact op met je tandarts als je dergelijke symptomen opmerkt.
 • Vervolgafspraken: Als een vervolgafspraak nodig is, bijvoorbeeld om hechtingen te verwijderen of de voortgang van de genezing te controleren, zorg er dan voor dat je deze afspraak bijwoont.
 • Tijdelijke restauraties: Als je een tijdelijke vulling, kroon, of brug hebt gekregen, wees dan extra voorzichtig bij het kauwen om te voorkomen dat deze loskomt of breekt.

Onthoud dat de specifieke nazorginstructies kunnen variëren afhankelijk van de behandeling die je hebt ondergaan. Het is essentieel om alle instructies van je tandarts nauwgezet op te volgen en bij twijfel of zorgen contact op te nemen met de tandartspraktijk.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak moet ik een periodieke controle bij de tandarts ondergaan?
De meeste mensen worden geadviseerd om elke zes maanden een controle te ondergaan, maar afhankelijk van je mondgezondheid kan dit vaker of minder vaak zijn. Je tandarts zal een passend schema voor jou aanbevelen.
Wat is het doel van een periodieke controle?
Het primaire doel is het vroegtijdig opsporen en behandelen van mondgezondheidsproblemen zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen en andere aandoeningen, en het geven van preventief advies om toekomstige problemen te voorkomen.
Doet een periodieke controle pijn?
Een standaard periodieke controle is meestal pijnloos. Als er echter een specifieke behandeling of diepgaande reiniging nodig is, kan er wat ongemak zijn. Je tandarts zal stappen ondernemen om eventueel ongemak te minimaliseren.
Worden er tijdens een periodieke controle altijd röntgenfoto's gemaakt?
Nee, röntgenfoto’s worden niet altijd bij elke controle gemaakt. De frequentie hangt af van je individuele gezondheidsbehoeften en de aanbeveling van je tandarts.
Wat als er tijdens de controle problemen worden gevonden?
Als er problemen worden ontdekt, zal je tandarts deze bespreken, mogelijke behandelopties voorstellen en, indien nodig, aanvullende afspraken inplannen voor behandeling.