BEHANDELING

Kiezen trekken

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

Waarom kiezen trekken soms noodzakelijk is

Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor zou kunnen kiezen om zijn of haar kiezen te laten trekken. Deze redenen kunnen medisch, tandheelkundig of orthodontisch van aard zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

  Tandbederf

  Als een kies ernstig is aangetast door tandbederf en niet meer kan worden hersteld met een vulling of een wortelkanaalbehandeling, kan extractie nodig zijn om verdere verspreiding van het bederf te voorkomen.

  Gebitscorrectie

  Soms worden kiezen getrokken als onderdeel van een orthodontische behandeling om ruimte te maken voor het corrigeren van een scheve beet. Dit kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat de tanden gelijkmatig worden uitgelijnd.

  Overbezetting

  Wanneer er onvoldoende ruimte is in de mond en de tanden te dicht op elkaar staan, kunnen kiezen worden getrokken om plaats te maken voor de andere tanden. Dit kan nodig zijn voor orthodontische doeleinden of om toekomstige tandheelkundige problemen te voorkomen.

  Verstandskiezen

  Verstandskiezen, ook wel derde kiezen genoemd, worden vaak getrokken omdat ze vaak niet volledig kunnen doorkomen en problemen zoals pijn, ontsteking, infectie of tandvleesproblemen kunnen veroorzaken.

  Trauma

  Als een kies beschadigd is door een ongeval of letsel en niet kan worden hersteld, kan extractie noodzakelijk zijn.

  Parodontale aandoeningen

  Gevorderde parodontale aandoeningen, zoals ernstige parodontitis, kunnen leiden tot loszittende tanden die moeten worden getrokken om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

  Preventieve maatregelen

  In sommige gevallen kan een tandarts of kaakchirurg een kies aanbevelen te trekken om toekomstige problemen te voorkomen, zelfs als er op dat moment nog geen duidelijke symptomen zijn.

Het is belangrijk op te merken dat het trekken van een kies een medische procedure is die zorgvuldig moet worden overwogen in overleg met een tandarts of kaakchirurg. Het is vaak de laatste optie wanneer andere behandelingen niet mogelijk of effectief zijn. Patiënten moeten de aanbevelingen van hun zorgverlener opvolgen en eventuele vragen of zorgen bespreken voordat ze een tandextractie ondergaan.

Wat u vooraf moet weten

Waar moet je rekening mee houden als je kiezen laat trekken?

Wanneer je een kies laat trekken, zijn er verschillende zaken waar je vooraf rekening mee moet houden om de procedure soepel te laten verlopen.

  1. Medische Geschiedenis: Informeer je tandarts over je volledige medische geschiedenis, inclusief alle medicijnen die je gebruikt (zowel op recept als vrij verkrijgbaar), evenals eventuele over-the-counter supplementen. Sommige aandoeningen en medicijnen kunnen de manier waarop je bloed stolt of hoe je op verdoving reageert beïnvloeden.
  2. Eten en Drinken: Het is meestal aan te raden om voorafgaand aan een eenvoudige extractie een lichte maaltijd te nuttigen. Als je echter een algehele narcose of sedatie krijgt (wat zeldzaam is voor gewone extracties maar mogelijk bij complexere gevallen zoals sommige verstandskiesextracties), kan je tandarts je aanbevelen om vanaf middernacht voor de procedure niets te eten of te drinken.
  3. Roken: Probeer te vermijden dat je rookt op de dag van de extractie. Roken kan het genezingsproces vertragen en het risico op complicaties zoals droge holte verhogen.
  4. Vervoer: Afhankelijk van de complexiteit van de extractie en of je sedatie krijgt, heb je mogelijk iemand nodig die je na de procedure naar huis rijdt.
  5. Comfort: Draag comfortabele kleding en vermijd zware make-up of sieraden.
  6. Vragen: Als je vragen of zorgen hebt over de procedure, stel deze dan vooraf aan je tandarts zodat je precies weet wat je kunt verwachten.
  7. Verdoving: Bespreek met je tandarts welk type verdoving of sedatie zal worden gebruikt en zorg ervoor dat je alle mogelijke bijwerkingen en risico’s begrijpt.
  8. Nazorg: Zorg ervoor dat je duidelijke instructies hebt gekregen voor de nazorg voordat je de procedure ondergaat, zodat je eventuele benodigde benodigdheden (zoals pijnstillers of koud kompres) kunt inslaan en voorbereid kunt zijn.
  9. Werk en Activiteiten: Afhankelijk van de complexiteit van de extractie moet je mogelijk een of meer dagen vrij nemen van je werk of school. Informeer je werkgever of school van tevoren en plan wat rusttijd in na de procedure.
  10. Financiën: Verzeker je ervan dat je op de hoogte bent van de kosten van de procedure en hoe deze wordt gedekt door je verzekering, evenals eventuele out-of-pocket kosten die je mogelijk hebt.

Voorbereid zijn en weten wat te verwachten, kan helpen om eventuele angst die je hebt over de extractie te verminderen en kan ook bijdragen aan een vlotter herstelproces.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van kiezen laten trekken?

In Nederland worden de tarieven voor tandheelkundige behandelingen vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De kosten voor het trekken van een kies (of een tand) kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de extractie en of er aanvullende procedures nodig zijn.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen betreffende de kosten voor tandextracties in Nederland (let op, deze zijn gebaseerd op tarieven tot mijn laatste update in 2022, dus de huidige tarieven kunnen iets afwijken):

Eenvoudige extractie: De kosten voor het eenvoudig trekken van een tand of kies kunnen variëren, maar liggen vaak tussen de €40 en €70.

Chirurgische extractie: Als de kies chirurgisch moet worden verwijderd, bijvoorbeeld als deze nog niet volledig is doorgebroken, kunnen de kosten hoger liggen, vaak tussen de €100 en €250.

Verstandskiezen: Het verwijderen van verstandskiezen kan variëren in prijs afhankelijk van de positie en complexiteit. De kosten kunnen oplopen van €100 tot meer dan €250 per kies, vooral als een kaakchirurg nodig is.

Aanvullende kosten: Er kunnen extra kosten zijn voor zaken als röntgenfoto’s, verdoving, en consulten.

Verzekering: Afhankelijk van je aanvullende tandartsverzekering worden de kosten van het trekken van kiezen geheel, gedeeltelijk of niet vergoed. Het is belangrijk om voorafgaand aan de procedure te controleren welke vergoedingen van toepassing zijn.

De bovenstaande bedragen zijn algemene schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de tandartspraktijk. Het is altijd een goed idee om voorafgaand aan de behandeling een kostenoverzicht of offerte bij je tandarts of kaakchirurg op te vragen, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Hoe ziet een behandeling eruit?

Het trekken van een kies, vanuit het perspectief van de patiënt, omvat verschillende stappen. Hier is een stapsgewijze beschrijving van wat je kunt verwachten tijdens het proces.

  1. Voorbereiding: Zodra je in de behandelstoel zit, zal de tandarts of kaakchirurg ervoor zorgen dat je comfortabel bent. Ze zullen waarschijnlijk je medische geschiedenis en eventuele röntgenfoto’s die zijn gemaakt opnieuw doornemen.
  2. Verdoving: Voordat de kies wordt getrokken, krijg je een lokale verdoving om het gebied rond de kies te verdoven. Dit wordt meestal gedaan met een injectienaald. Je kunt een prik en een branderig gevoel voelen wanneer de verdoving wordt toegediend, maar het gebied zal snel gevoelloos worden.
  3. Extractie:Voor een eenvoudige extractie zal de tandarts de kies loswrikken met een instrument dat een “hevel” wordt genoemd en vervolgens de kies met een tang verwijderen.
   • Bij een chirurgische extractie kan het nodig zijn om een incisie (insnijding) in het tandvlees te maken. Als de kies gebroken is of nog gedeeltelijk onder het tandvlees zit, kan het nodig zijn om de kies in kleinere stukken te breken en elk stuk afzonderlijk te verwijderen.
  4. Na de extractie: Zodra de kies is verwijderd, zal er een bloedstolsel vormen in het gat (de alveole). De tandarts of chirurg kan je vragen om op een gaasje te bijten om het bloeden te helpen stoppen. In sommige gevallen, vooral bij chirurgische extracties, kunnen hechtingen nodig zijn.
  5. Nazorginstructies: Je krijgt instructies over wat je wel en niet moet doen tijdens het herstel. Dit kan aanbevelingen bevatten over eten en drinken, mondhygiëne, en wat te doen als je pijn hebt.
  6. Herstel: Je wordt naar huis gestuurd om te herstellen. Het is normaal om wat pijn, zwelling en lichte bloeding te ervaren na een extractie. Het gebruik van koude kompressen en het volgen van aanbevelingen voor pijnstillers kan helpen.
  7. Opvolgafspraak: In sommige gevallen, vooral als hechtingen zijn gebruikt of als de extractie complex was, kan een opvolgafspraak nodig zijn om te controleren hoe het genezingsproces verloopt en om eventuele hechtingen te verwijderen.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het trekken van een kies een routineprocedure is en tandartsen en kaakchirurgen hebben veel ervaring met het uitvoeren ervan. Als je zorgen of angsten hebt, bespreek deze dan van tevoren met je zorgverlener. Ze kunnen je geruststellen en eventuele vragen beantwoorden die je hebt.

Wat gebeurt er na de behandeling

Als mijn kiezen zijn getrokken, waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Na het trekken van een kies, is er een herstelperiode nodig waarin het gebied geneest. Hier zijn enkele belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden na het trekken van een kies.

Bloeding:

Het is normaal dat er enige tijd wat bloeding optreedt na de extractie. Meestal krijg je een gaasje waarop je zachtjes moet bijten om het bloeden te helpen stollen. Als het bloeden aanhoudt of overmatig is, neem dan contact op met je tandarts.

Zwelling:

Er kan wat zwelling optreden rond het gebied van de extractie, wat normaal is. Het aanbrengen van een koud kompres in intervallen van 20 minuten kan helpen de zwelling te verminderen.

Pijn:

Enige pijn of ongemak is normaal na een extractie. Je tandarts kan pijnstillers voorschrijven of aanbevelen, zoals paracetamol of ibuprofen. Volg altijd de aanbevolen dosering en neem indien nodig contact op met je tandarts.

Voeding:

Eet zachte voeding en vermijd warme dranken gedurende de eerste 24 uur. Vermijd ook het drinken door een rietje, omdat het zuigen een bloedstolsel kan verstoren.

Mondverzorging:

Vermijd het spoelen van je mond of het poetsen van het gebied direct naast de extractieplaats gedurende de eerste 24 uur. Daarna kun je voorzichtig spoelen met een zoutwateroplossing (ongeveer een halve theelepel zout in een glas warm water).

Roken:

Roken na een extractie wordt sterk afgeraden, omdat het het genezingsproces kan vertragen en het risico op complicaties, zoals een droge holte, kan verhogen.

Activiteit:

Beperk je fysieke activiteit gedurende de eerste 24 uur na de extractie. Zware inspanning kan het bloeden doen toenemen.

Vermijd het verstoren van het gebied:

Probeer niet met je tong aan het gebied te komen en bijt niet op de extractieplaats.

Droge holte:

Dit is een aandoening waarbij het bloedstolsel dat zich na de extractie vormt voortijdig wordt verstoord of oplost, wat bloot bot en zenuwen kan blootleggen. Het is zeer pijnlijk. Als je ernstige pijn hebt die niet verbetert na een paar dagen, neem dan contact op met je tandarts.

Opvolgafspraak:

Als je hechtingen hebt die verwijderd moeten worden, of als de tandarts gewoon de genezing wil controleren, zorg er dan voor dat je alle opvolgafspraken bijwoont.

Als je na de behandeling abnormale symptomen ervaart, zoals aanhoudende hevige pijn, aanhoudend bloeden of zwelling die na 2-3 dagen niet afneemt, neem dan contact op met je tandarts. Het is essentieel om de instructies van je tandarts of kaakchirurg nauwgezet op te volgen om een soepele genezing en herstel te bevorderen.

Veel gestelde vragen

Waarom moet mijn kies worden getrokken?
Een kies kan om verschillende redenen worden getrokken, waaronder ernstige tandbederf dat niet kan worden hersteld, een geavanceerde tandvleesaandoening, een gebroken tand die niet kan worden gerepareerd, of voor orthodontische redenen zoals ruimtegebrek.
Doet het pijn om een kies te laten trekken?
Tijdens de procedure wordt het gebied rond de kies verdoofd, zodat je geen pijn voelt. Na de verdoving kan je wel wat druk of beweging voelen. Na de extractie kun je enige pijn of ongemak ervaren, maar dit kan meestal worden beheerst met pijnstillers.
Hoe lang duurt het herstel na het trekken van een kies?
De initiële genezing duurt meestal een paar dagen tot een week. Volledige genezing van het bot en zacht weefsel kan echter enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de complexiteit van de extractie.
Wat is een droge holte en hoe kan ik het voorkomen?
Een droge holte treedt op wanneer het bloedstolsel dat zich na de extractie vormt, voortijdig wordt verstoord of oplost, waardoor bloot bot en zenuwen worden blootgesteld. Het is zeer pijnlijk. Om het risico op een droge holte te verminderen, vermijd roken, het drinken door een rietje, en hevig spoelen of zuigen na de extractie.
Kan ik normaal eten en drinken na de extractie?
Je moet zachte voeding eten en warme dranken vermijden gedurende de eerste 24 uur. Het is ook raadzaam om voedsel en dranken te vermijden die het genezingsgebied kunnen irriteren.
Ik heb pijn na het trekken van een kies, wat kan ik doen?
De pijn, vaak het gevolg van het genezingsproces, kan intens en langdurig zijn door complicaties zoals een droge socket of infectie. Symptomen zijn onder meer constante pijn, zwelling, moeite met mondopening, slechte adem, en soms koorts. Om deze pijn te beheren, worden koude kompressen, pijnstillers, het eten van zacht voedsel, goede mondhygiëne, voldoende rust, en het vermijden van roken en alcohol aanbevolen. Bij ernstige pijn of symptomen zoals koorts en zwelling, is het raadzaam een professional te raadplegen. Met de juiste zorg kan aanhoudende pijn na een kiesextractie effectief worden aangepakt.

Lees meer over pijn na trekken kies bestrijden