AANDOENING

Kiespijn

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Kiespijn

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

De oorzaken van Kiespijn

Wat zijn de oorzaken van kiespijn?

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Tandbederf (cariës of gaatjes): Dit is de vernietiging van het harde oppervlak van je tanden en komt meestal voor wanneer voedseldeeltjes, vooral suikers, niet volledig van het oppervlak van de tanden worden verwijderd. Bacteriën in de mond breken deze voedseldeeltjes af en produceren zuren die het tandglazuur aantasten, waardoor gaatjes ontstaan.
 2. Tandvleesontsteking: Een ontsteking van het tandvlees kan gevoeligheid en pijn veroorzaken. Als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot ernstigere aandoeningen zoals parodontitis.
 3. Tandabcessen: Dit is een zakje pus dat zich in de tand of het tandvlees vormt door een bacteriële infectie. Het kan hevige pijn veroorzaken die uitstraalt naar de oor of nek.
 4. Gebarsten tand: Een barst in een tand kan pijn veroorzaken wanneer je kauwt, omdat er druk wordt uitgeoefend op de barst.
 5. Verstandskiezen: Bij sommige mensen komen verstandskiezen (de laatste kiezen die achterin de mond groeien) niet goed door of hebben ze niet genoeg ruimte. Dit kan leiden tot impingement of ontsteking, wat pijnlijk kan zijn.
 6. Tanderosie: Blootstelling aan zure dranken of voedsel kan leiden tot erosie van het tandglazuur, wat gevoeligheid en pijn kan veroorzaken.
 7. Bruxisme: Dit is het onbewust klemmen of knarsen van de tanden, vaak tijdens de slaap. Het kan leiden tot slijtage van de tanden, wat pijnlijk kan zijn.
 8. Tandtrauma: Een verwonding aan de tand, bijvoorbeeld door een klap of val, kan direct of na enige tijd pijn veroorzaken.
 9. Sinusitis: Een ontsteking van de sinussen kan pijn veroorzaken die voelt alsof het van een tand of kies komt, vooral in het bovenste kaakgedeelte.

Als je last hebt van kiespijn, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Zelfdiagnose en -behandeling zijn niet aan te raden, omdat het onderliggende probleem verkeerd kan worden geïnterpreteerd en erger kan worden.

Wat zijn de gevolgen voor de korte & lange termijn?

Als je niks aan kiespijn doet, wat zijn dan de gevolgen op de korte en lange termijn?

Als je kiespijn hebt en je doet er niets aan, kunnen er op zowel de korte als lange termijn verschillende gevolgen optreden:

Korte termijn:

 1. Verhoogde pijn: De pijn kan intenser worden en frequenter voorkomen.
 2. Zwelling: Rond de getroffen tand of in het tandvlees kan zwelling ontstaan.
 3. Gevoeligheid: De tand of kies kan gevoelig worden voor warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken.
 4. Slechte adem: Door een infectie of ontsteking kan een onaangename geur uit de mond komen.
 5. Kauwproblemen: Pijn kan het moeilijk maken om normaal te kauwen en eten.

Lange termijn:

 1. Verspreiding van infectie: Een onbehandelde infectie kan zich verspreiden naar nabijgelegen tanden, het kaakbot, en zelfs naar andere delen van het lichaam, wat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
 2. Tandverlies: Onbehandeld tandbederf of een ernstige infectie kan leiden tot het verlies van de betrokken tand of kies.
 3. Kaakbotverlies: Chronische tandvleesontstekingen of abcessen kunnen leiden tot het verlies van ondersteunend kaakbot rond de tanden.
 4. Esthetische problemen: Onbehandelde gebitsproblemen kunnen leiden tot verkleuring, breuken of andere zichtbare problemen.
 5. Algemene gezondheidsproblemen: Er is enig bewijs dat suggereert dat chronische mondinfecties geassocieerd kunnen worden met andere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, beroertes en diabetes.
 6. Verhoogde behandelingskosten: Hoe langer je wacht met het behandelen van een tandheelkundig probleem, hoe ingewikkelder en kostbaarder de behandeling vaak wordt.

Het is dus belangrijk om kiespijn serieus te nemen en zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om ernstigere problemen en complicaties te voorkomen.

Welke behandeling volgt er?

Hoe kan je kiespijn het beste behandelen?

De behandeling voor kiespijn hangt af van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van kiespijn en de bijbehorende behandelingen:

 1. Tandbederf (cariës of gaatjes):
  • Behandeling: Vullingen, kronen of inlays om het aangetaste gedeelte te herstellen.
 2. Tandvleesontsteking:
  • Behandeling: Professionele gebitsreiniging, verbeterde mondhygiëne en mogelijk antibiotica.
 3. Tandabcessen:
  • Behandeling: Draineren van het abces, wortelkanaalbehandeling of extractie van de aangetaste tand. Antibiotica kunnen ook nodig zijn.
 4. Gebarsten tand:
  • Behandeling: Afhankelijk van de ernst kan dit variëren van vullingen en kronen tot wortelkanaalbehandeling of extractie.
 5. Verstandskiezen:
  • Behandeling: Als verstandskiezen problemen veroorzaken zoals impingement, ontsteking of pijn, kan extractie noodzakelijk zijn.
 6. Tanderosie:
  • Behandeling: Vullingen, kronen, veneers of andere restauratieve behandelingen kunnen worden gebruikt om het verlies van tandmateriaal te herstellen.
 7. Bruxisme (tandenknarsen):
  • Behandeling: Een opbeetplaat of nachtbeschermer kan worden voorgeschreven om de tanden te beschermen. Andere behandelingen kunnen gericht zijn op het verminderen van stress of het corrigeren van bijtproblemen.
 8. Tandtrauma:
  • Behandeling: Afhankelijk van de aard van het trauma kan dit variëren van observatie en tijdelijke maatregelen tot restauratieve behandelingen of extractie.
 9. Sinusitis gerelateerde pijn:
  • Behandeling: De onderliggende sinusitis moet worden aangepakt, wat kan bestaan uit decongestiva, neussprays, pijnstillers of antibiotica.

In veel gevallen, vooral bij acute pijn, kunnen pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol tijdelijk verlichting bieden. Maar het is essentieel om de onderliggende oorzaak te behandelen om een permanente oplossing te bieden.

Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen bij kiespijn, zodat de specifieke oorzaak kan worden vastgesteld en de juiste behandeling kan worden ingezet.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Wat zijn de kosten van een kiespijnbehandeling?

De kosten van een behandeling tegen kiespijn in Nederland kunnen sterk variëren, afhankelijk van de specifieke behandeling die nodig is. In Nederland zijn tandartstarieven gereguleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De tarieven voor tandheelkundige behandelingen worden jaarlijks vastgesteld en zijn openbaar beschikbaar. Hier zijn enkele voorbeelden van kosten voor veelvoorkomende behandelingen gerelateerd aan kiespijn:

 1. Consultatie: De kosten voor een standaard consult bij de tandarts liggen meestal rond de € 20 tot € 30.
 2. Vulling: De prijs voor een vulling varieert afhankelijk van het gebruikte materiaal en de grootte van de vulling. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 40 en € 150.
 3. Wortelkanaalbehandeling: De kosten van een wortelkanaalbehandeling zijn afhankelijk van de complexiteit en het aantal kanalen in de tand. De prijzen variëren van ongeveer € 100 voor een eenvoudige behandeling tot wel € 500 of meer voor een complexere behandeling.
 4. Tandextractie: De kosten voor het trekken van een tand of kies variëren, maar liggen meestal tussen de € 50 en € 150.
 5. Kroon: Een kroon kan nodig zijn als een tand ernstig beschadigd is. De prijs voor een kroon begint rond de € 250 en kan oplopen tot meer dan € 600, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt.
 6. Tandvleesbehandelingen: Behandelingen voor tandvleesproblemen kunnen variëren van eenvoudige reinigingen (rond de € 30 – € 100) tot meer complexe parodontale behandelingen die honderden euro’s kunnen kosten.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van de tandartspraktijk en de specifieke situatie. Bovendien, als je een aanvullende tandartsverzekering hebt, kunnen sommige van deze kosten (gedeeltelijk) vergoed worden door je zorgverzekeraar. Het is daarom altijd een goed idee om vooraf contact op te nemen met je tandarts en zorgverzekeraar om een beter beeld te krijgen van de verwachte kosten en dekking.

Tips tegen de pijn bij deze aandoening

Ik heb last van kiespijn, wat kan ik het beste doen tegen de pijn?

Als je last hebt van kiespijn, zijn hier vijf tips om de pijn tijdelijk te verzachten:

 1. Koude kompressen:
  • Beschrijving: Een koud kompres kan helpen de pijn te verminderen en eventuele zwellingen te verminderen.
  • Hoe te gebruiken: Wikkel een paar ijsblokjes in een dunne doek of zakdoek en houd dit tegen de buitenkant van de wang waar de pijn zit. Doe dit niet langer dan 15 minuten per keer. Direct contact van ijs met de huid kan bevriezing veroorzaken, dus gebruik altijd een barrière zoals een doek.
 2. Zoutwater spoeling:
  • Beschrijving: Een zoutwater spoeling kan helpen om bacteriën in de mond te verminderen en kan enige verlichting bieden bij ontstoken of geïrriteerd tandvlees.
  • Hoe te gebruiken: Los een halve tot een volle theelepel zout op in een glas warm water. Spoel je mond gedurende 30 seconden met deze oplossing en spuug het daarna uit. Doe dit meerdere keren per dag indien nodig.
 3. Kruidnagelolie:
  • Beschrijving: Kruidnagelolie bevat eugenol, een natuurlijke verdovende stof. Het kan tijdelijk de pijn verlichten door zijn verdovende effect.
  • Hoe te gebruiken: Doop een schoon wattenstaafje in kruidnagelolie en breng het voorzichtig aan op het pijnlijke gebied. Wees voorzichtig en gebruik het spaarzaam, aangezien het slijmvlies kan irriteren bij overmatig gebruik.
 4. Pijnstillers:
  • Beschrijving: Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van kiespijn.
  • Hoe te gebruiken: Neem pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Zorg ervoor dat je geen allergieën hebt voor de betreffende medicatie en dat het geen interacties heeft met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of apotheker.
 5. Vermijd bepaald voedsel en dranken:
  • Beschrijving: Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen de kiespijn verergeren.
  • Hoe te gebruiken: Vermijd extreem koude of hete dranken en voedingsmiddelen, evenals zoete of zure voedingsmiddelen, die de pijn kunnen verergeren. Kauw aan de andere kant van de mond om druk op de pijnlijke tand of kies te verminderen.

Hoewel deze tips tijdelijke verlichting kunnen bieden, is het essentieel om een tandarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak van de kiespijn te behandelen en verdere complicaties te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Wat is de meest voorkomende oorzaak van kiespijn?
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn is tandbederf, dat ontstaat wanneer bacteriën in de mond zuren produceren die het tandglazuur aantasten, resulterend in gaatjes of cariës.
Kan sinusitis kiespijn veroorzaken?
Ja, sinusitis kan pijn veroorzaken in de bovenkaak, wat soms wordt gevoeld als kiespijn. Dit komt doordat de sinussen zich dicht bij de wortels van de bovenste tanden bevinden, en ontsteking of druk kan pijn veroorzaken die aanvoelt als een tandprobleem.
Is het normaal om na een vulling kiespijn te hebben?
Het is niet ongebruikelijk om enige gevoeligheid of lichte pijn te ervaren na het plaatsen van een vulling, vooral wanneer je warme, koude, zoete of zure dingen consumeert. Deze gevoeligheid zou echter na een paar dagen moeten verminderen. Als de pijn aanhoudt of verergert, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts.
Kan kiespijn vanzelf overgaan?
Hoewel sommige soorten kiespijn tijdelijk kunnen zijn en vanzelf kunnen verdwijnen, is aanhoudende of terugkerende kiespijn vaak een teken van een onderliggend probleem dat behandeling vereist. Het negeren van kiespijn kan leiden tot ernstigere problemen op de lange termijn.
Is een wortelkanaalbehandeling altijd nodig bij hevige kiespijn?

Niet altijd. Een wortelkanaalbehandeling is nodig wanneer het binnenste deel van de tand (de pulp) geïnfecteerd of beschadigd is. Houd er echter rekening mee dat er veel verschillende oorzaken van kiespijn zijn, en de juiste behandeling hangt af van de specifieke diagnose.