AANDOENING

Gespleten kies

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Gespleten kies

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

De oorzaken van een Gespleten kies

Wat zijn de oorzaken van een gespleten kies?

Een gespleten kies kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Kauwstress: Het herhaaldelijk kauwen en bijten kan na verloop van tijd microscopische scheurtjes in het tandoppervlak veroorzaken. Deze scheurtjes kunnen uiteindelijk leiden tot een gespleten kies.
 2. Grote vullingen: Als een kies in het verleden is gevuld, vooral als het een grote vulling is, kan dit de structuur van de tand verzwakken. Een kies met een grote vulling is vatbaarder voor splijten dan een kies zonder vulling.
 3. Tandbederf: Als tandbederf niet wordt behandeld, kan het de tand verzwakken, wat het risico op een gespleten kies kan verhogen.
 4. Trauma: Direct trauma aan een kies, zoals een klap of een ongeluk, kan een kies doen splijten.
 5. Temperatuurschommelingen: Extreme temperatuurveranderingen, zoals het eten van iets heel hots gevolgd door iets heel kouds, kunnen scheurtjes in de tand veroorzaken, wat het risico op een gespleten kies kan verhogen.
 6. Tandknarsen of bruxisme: Personen die hun tanden knarsen of klemmen, kunnen meer stress op hun tanden uitoefenen, wat kan bijdragen aan het splijten van een kies.

Als je een gespleten kies hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst en locatie van de breuk kan een behandeling variëren van het plaatsen van een vulling of kroon tot het extraheren van de kies.

Wat zijn de gevolgen voor de korte & lange termijn?

Waar moet je bij een gespleten kies rekening mee houden op de korte en lange termijn?

Als je een gespleten kies hebt en er niets aan doet, kunnen er verschillende gevolgen optreden, zowel op de korte als op de lange termijn:

Korte termijn:

 1. Pijn: De kies kan gevoelig worden, vooral bij het kauwen, bijten, of bij blootstelling aan warme, koude of zoete stimuli.
 2. Tandvleesontsteking: De spleet kan een val voor voedseldeeltjes en bacteriën worden, wat kan leiden tot ontsteking van het tandvlees rondom de gespleten kies.
 3. Verhoogd risico op cariës: Bacteriën kunnen zich gemakkelijker vestigen in de spleet, wat het risico op tandbederf in het betreffende gebied verhoogt.

Lange termijn:

 1. Verdere breuk: Zonder behandeling kan de gespleten kies verder breken of splijten, wat kan leiden tot het verlies van een deel of de gehele kies.
 2. Pulpa-infectie: De binnenste laag van de kies (de pulpa) kan geïnfecteerd raken als bacteriën via de spleet binnenkomen. Dit kan leiden tot een kieswortelontsteking en de noodzaak van een wortelkanaalbehandeling.
 3. Tandverlies: Als de infectie en het verval verergeren zonder behandeling, kan dit uiteindelijk leiden tot het verlies van de kies.
 4. Verspreiding van de infectie: Als een infectie in de pulpa niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar het bot en de omliggende weefsels, wat ernstigere complicaties kan veroorzaken.
 5. Verlies van kaakbot: Chronische infectie kan leiden tot botverlies in het gebied rond de aangetaste kies.
 6. Verandering in beet en kauwfunctie: Het verlies van een kies kan leiden tot verschuiving van naburige tanden, wat de beet en kauwfunctie kan beïnvloeden.
 7. Esthetische gevolgen: Afhankelijk van de locatie van de gespleten kies kan het esthetische gevolgen hebben voor je glimlach.

Het is daarom raadzaam om bij het eerste teken van een gespleten kies een tandarts te raadplegen. Het vroegtijdig behandelen van het probleem kan veel van de bovengenoemde complicaties voorkomen.

Welke behandeling volgt er?

Wat zijn de behandelmethoden bij een gespleten kies?

De behandeling voor een gespleten kies hangt af van de ernst en locatie van de scheur. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen:

 1. Bonding of Composietvulling: Voor kleine scheurtjes kan een tandarts gebruik maken van composiet hars (hetzelfde materiaal dat wordt gebruikt voor tandvullingen) om de scheur te vullen en de tand te stabiliseren.
 2. Kroon: Als de scheur groot is maar de tand nog intact en levensvatbaar is, kan een kroon (een beschermende kap) over de tand worden geplaatst om deze te beschermen tegen verdere schade en om de functionaliteit te herstellen.
 3. Wortelkanaalbehandeling: Als de scheur zich uitbreidt tot in de pulpa van de tand, kan het noodzakelijk zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Tijdens deze procedure wordt de geïnfecteerde of beschadigde pulpa verwijderd, wordt de binnenkant van de tand schoongemaakt en verzegeld, en wordt vaak een kroon geplaatst om de tand te beschermen.
 4. Extractie: In ernstige gevallen, waarbij de scheur zich uitstrekt onder het tandvleesniveau of de tand zodanig is beschadigd dat deze niet kan worden gered, kan extractie (het trekken van de tand) noodzakelijk zijn. Na extractie kunnen opties zoals implantaten, bruggen of gedeeltelijke protheses worden overwogen om de ontbrekende tand te vervangen.
 5. Observatie: Niet alle gespleten tanden vereisen onmiddellijke behandeling. In sommige gevallen kan de tandarts voorstellen om de situatie te monitoren als er geen direct risico of symptomen zijn.

Het is essentieel om regelmatig een tandarts te bezoeken en om enige vorm van ongemak, gevoeligheid of verandering in een tand zo snel mogelijk te melden. Een vroege diagnose en behandeling kunnen helpen om de tand te redden en complicaties te voorkomen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Wat kost het repareren of trekken van een gespleten kies?

De kosten voor het repareren van een gespleten kies in Nederland variëren afhankelijk van de ernst van de schade en de benodigde behandeling. In Nederland worden de tarieven voor tandheelkundige behandelingen vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hier volgt een ruwe schatting van de kosten voor verschillende behandelingen die gerelateerd zijn aan een gespleten kies:

 1. Vulling: Als een gespleten kies kan worden gerepareerd met een eenvoudige vulling, dan liggen de kosten meestal tussen de €25 en €150, afhankelijk van het type en de grootte van de vulling.
 2. Kroon: Een kroon is een van de gangbare behandelingen voor een gespleten kies. De kosten voor een kroon liggen meestal tussen de €250 en €600, afhankelijk van het materiaal van de kroon en de techniek die wordt gebruikt.
 3. Wortelkanaalbehandeling: Als de scheur de pulpa van de tand heeft bereikt, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. De kosten hiervoor variëren op basis van de complexiteit en welke tand het betreft, maar liggen doorgaans tussen de €300 en €700.
 4. Extractie: In sommige gevallen, vooral als de schade te ernstig is, moet de tand worden getrokken. De kosten voor het trekken van een tand variëren, maar liggen meestal tussen de €40 en €150, afhankelijk van de complexiteit van de extractie.
 5. Overige kosten: Houd er rekening mee dat er ook aanvullende kosten kunnen zijn voor zaken zoals röntgenfoto’s, consultatie, verdoving, en mogelijk een tijdelijke kroon.

De exacte prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke tandartspraktijk, de regio, en eventuele bijkomende behandelingen die nodig zijn. Ook is het belangrijk om te controleren hoeveel van de kosten worden gedekt door je zorgverzekering of aanvullende tandartsverzekering.

Het is altijd een goed idee om voorafgaand aan de behandeling een offerte of kostenraming te vragen, zodat je een duidelijk beeld hebt van de te verwachten kosten.

Tips tegen de pijn bij deze aandoening

Pijn? Dit zijn de beste tips:

Als je last hebt van een gespleten kies en pijn ervaart, zijn er verschillende manieren om tijdelijk verlichting te bieden tot je naar een tandarts kunt gaan:

 1. Koude kompressen:
  • Hoe toe te passen: Leg een ijsblokje in een dunne doek of zakdoek en breng dit aan op het getroffen gebied aan de buitenkant van je wang.
  • Waarom het werkt: Koude kan helpen de zenuwen te verdoven en eventuele zwellingen te verminderen, wat pijnverlichting kan bieden.
  • Voorzorgsmaatregel: Breng het ijs niet direct op de huid aan om bevriezing te voorkomen. Gebruik het kompres in intervallen van 15 minuten.
 2. Zoutwater spoeling:
  • Hoe toe te passen: Los een halve theelepel zout op in een glas warm water. Spoel je mond grondig met deze oplossing en spuug het uit.
  • Waarom het werkt: Zoutwater kan helpen om bacteriën in de mond te verminderen en kan ontstekingen verminderen, waardoor pijn tijdelijk kan verminderen.
  • Voorzorgsmaatregel: Zorg ervoor dat je het zoutwater niet inslikt.
 3. Over-the-counter pijnstillers:
  • Hoe toe te passen: Volg de aanwijzingen op de verpakking of zoals aanbevolen door een arts. Veelvoorkomende pijnstillers zijn paracetamol en ibuprofen.
  • Waarom het werkt: Pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlichten van pijn.
  • Voorzorgsmaatregel: Zorg ervoor dat je de aanbevolen dosis niet overschrijdt en dat er geen contra-indicaties zijn met andere medicijnen die je mogelijk gebruikt.
 4. Kruidnagelolie:
  • Hoe toe te passen: Doe een paar druppels kruidnagelolie op een wattenbolletje en druk dit voorzichtig tegen de gespleten kies.
  • Waarom het werkt: Kruidnagelolie heeft pijnstillende en antibacteriële eigenschappen, wat kan helpen bij het verlichten van kiespijn.
  • Voorzorgsmaatregel: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor kruidnagelolie, dus test eerst op een klein stukje van je huid.
 5. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen:
  • Hoe toe te passen: Vermijd erg hete, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken die de pijn kunnen verergeren. Kauw indien mogelijk aan de andere kant van je mond.
  • Waarom het werkt: Het vermijden van voedingsmiddelen die gevoeligheid veroorzaken, kan verdere irritatie van de gespleten kies voorkomen.
  • Voorzorgsmaatregel: Zorg ervoor dat je nog steeds een uitgebalanceerd dieet volgt om je algehele gezondheid te ondersteunen.

Hoewel deze tips tijdelijke verlichting kunnen bieden, is het essentieel om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak van de pijn aan te pakken en verdere schade of complicaties te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Wat veroorzaakt een gespleten kies?
Oorzaken kunnen variëren van kauwstress, grote vullingen die de tand verzwakken, tandbederf, direct trauma aan de kies, extreme temperatuurschommelingen, tot tandknarsen.
Is een gespleten kies altijd pijnlijk?
Nee, niet altijd. Een gespleten kies kan pijnloos zijn, vooral als de scheur niet de pulpa (het levende deel van de tand) bereikt. Echter, als de pulpa is aangetast, kan dit pijn en gevoeligheid veroorzaken.
Kan een gespleten kies vanzelf genezen?
Nee, tanden hebben niet het vermogen om zichzelf te genezen zoals andere weefsels in het lichaam. Een gespleten kies vereist tandheelkundige interventie om verdere schade of complicaties te voorkomen.
Is een wortelkanaalbehandeling altijd nodig voor een gespleten kies?
Niet altijd. Een wortelkanaalbehandeling is nodig als de scheur zich uitstrekt tot in de pulpa van de tand en deze infecteert of irriteert. Als de scheur oppervlakkig is en de pulpa niet beïnvloedt, zijn er andere behandelingsopties.
Wat gebeurt er als ik mijn gespleten kies niet laat behandelen?
Zonder behandeling kan een gespleten kies leiden tot verdere breuk, infectie van de pulpa, tandverlies, verspreiding van de infectie naar omliggende weefsels en bot, en andere complicaties.