BEHANDELING

facings plaatsen

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

Waarom deze behandeling?

De meest voorkomende redenen om facings te plaatsen:

Facings, ook wel veneers genoemd, zijn dunne schelpen van porselein of composiet die op de voorkant van de tanden worden geplaatst. Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor kiest om facings te laten plaatsen door een tandarts:

 1. Esthetische verbetering: Facings kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van tanden te verbeteren die verkleurd, gevlekt of van nature een ongewenste kleur hebben.
 2. Vorm en grootte aanpassen: Tanden die misvormd zijn, te kort, of te klein kunnen met facings worden aangepast naar een gewenste vorm en grootte.
 3. Spleten en openingen opvullen: Facings kunnen worden gebruikt om ongewenste spleten of openingen tussen de tanden op te vullen.
 4. Herstellen van beschadigde tanden: Gebroken, gechipt of versleten tanden kunnen met facings worden hersteld.
 5. Uitlijning en beet: In sommige gevallen kunnen facings een alternatief zijn voor orthodontie, door tanden die licht uitgelijnd zijn recht te maken of door een ongewenste beet te corrigeren.
 6. Tandbescherming: Bij personen met tanden die zijn verzwakt door bijvoorbeeld tandbederf, kunnen facings soms dienen als een vorm van bescherming tegen verdere beschadiging.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel facings diverse esthetische en functionele problemen kunnen oplossen, ze niet altijd de meest geschikte oplossing zijn voor elke patiënt of elk probleem. Een gedegen overleg met de tandarts is essentieel om te bepalen of facings de juiste keuze zijn.

Wat u vooraf moet weten

Wat moet u weten voordat u facings laat plaatsen?

Als je overweegt om facings te laten plaatsen, zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden:

 1. Definitieve Beslissing: Eenmaal geplaatst, zijn facings een langetermijnoplossing. Voor porseleinen facings moet vaak een deel van het tandoppervlak worden verwijderd, wat een onomkeerbaar proces is.
 2. Kosten: Facings kunnen prijzig zijn, vooral porseleinen facings. Het is belangrijk om de kosten en betalingsmogelijkheden met je tandarts te bespreken. Verzekeringsplannen dekken esthetische procedures zoals facings mogelijk niet.
 3. Duurzaamheid: Hoewel facings duurzaam zijn, zijn ze niet permanent. Afhankelijk van de materialen die worden gebruikt en je mondverzorgingsgewoonten, kunnen ze 10 tot 15 jaar of langer meegaan.
 4. Kleur: Eenmaal geplaatst, kan de kleur van een porseleinen facing niet meer worden veranderd. Als je overweegt je tanden te bleken, moet je dit mogelijk doen voordat je de facings laat plaatsen.
 5. Materiaalkeuze: Er zijn verschillende soorten facings, zoals porselein en composiet. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en je tandarts kan je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.
 6. Onderhoud: Hoewel facings bestand zijn tegen vlekken, moet je nog steeds goede mondverzorgingsgewoonten handhaven om je onderliggende tanden en tandvlees gezond te houden.
 7. Potentiële Risico’s: Zoals bij elke tandheelkundige procedure, zijn er risico’s verbonden aan het plaatsen van facings, zoals gevoeligheid of een facing die breekt of loskomt. Bespreek deze risico’s met je tandarts.
 8. Verwachtingen: Hoewel facings het uiterlijk van je tanden aanzienlijk kunnen verbeteren, is het belangrijk realistische verwachtingen te hebben. Bespreek met je tandarts wat je hoopt te bereiken en zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van het verwachte resultaat.
 9. Tijdsbesteding: Het proces van het plaatsen van facings kan meerdere bezoeken aan de tandarts vereisen, vooral als je kiest voor porseleinen facings.

Het is altijd belangrijk om grondig onderzoek te doen en een open gesprek te hebben met je tandarts voordat je besluit facings te laten plaatsen.

Wat zijn de kosten van deze behandeling?

Wat zijn de kosten van facings?

De kosten van facings in Nederland kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruikte materiaal (composiet of porselein), de complexiteit van de procedure, en de specifieke tandartspraktijk. Hier is een algemeen overzicht van de kosten van facings in Nederland:

 1. Composiet facings: Deze zijn meestal goedkoper dan porseleinen facings. De prijs voor composiet facings kan variëren tussen de €100 en €300 per tand, afhankelijk van de complexiteit en de tandarts.
 2. Porseleinen facings: Deze zijn duurder omdat ze in een tandtechnisch laboratorium worden gemaakt en vervolgens aan de tand worden bevestigd. De prijs voor porseleinen facings ligt tussen de €400 en €800 per tand, maar kan in sommige gevallen nog hoger zijn.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen slechts algemene schattingen zijn en kunnen variëren afhankelijk van de individuele situatie en de gekozen tandartspraktijk. Andere factoren die de kosten kunnen beïnvloeden zijn voorbereidingswerk, het al dan niet nodig hebben van röntgenfoto’s, en aanvullende procedures.

Het is ook goed om te weten dat esthetische behandelingen zoals facings vaak niet worden gedekt door de basiszorgverzekering in Nederland. Sommige aanvullende tandartsverzekeringen kunnen echter wel een gedeelte van de kosten dekken. Het is raadzaam om vooraf je verzekeringspolis te controleren en een offerte te vragen bij je tandarts om een duidelijk beeld te krijgen van de verwachte kosten.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling

Hoe ziet een behandeling waarbij er facings worden geplaats eruit?

Het plaatsen van facings (ook wel ‘veneers’ genoemd) is een cosmetische tandheelkundige procedure om het uiterlijk van de tanden te verbeteren. Hier volgt een algemene procedure voor het plaatsen van facings:

 1. Consultatie en Planning: De eerste stap is een consultatie met de tandarts, waarbij jouw wensen worden besproken. Er wordt gekeken naar de kleur, vorm en grootte van de gewenste facings. Er kunnen ook röntgenfoto’s gemaakt worden en er wordt mogelijk een afdruk van je mond genomen.
 2. Voorbereiding van de Tand: Om ruimte te maken voor de facing wordt een klein deel van het tandoppervlak (ongeveer 0,5 mm) verwijderd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na het slijpen van de tand wordt een afdruk van je tand gemaakt. Deze afdruk wordt naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de facing wordt gemaakt.
 3. Tijdelijke Facing: Afhankelijk van de situatie en het materiaal dat wordt gebruikt, kan een tijdelijke facing worden geplaatst terwijl je wacht op de permanente facing.
 4. Plaatsing van de Facing: Zodra de permanente facing klaar is, wordt deze geplaatst. Eerst wordt de tand grondig gereinigd. Daarna wordt de facing met een speciale lijm op de tand bevestigd. Een speciale lamp met ultraviolet licht wordt gebruikt om de lijm snel te laten uitharden.
 5. Evaluatie en Aanpassingen: Na het plaatsen van de facing controleert de tandarts de pasvorm en de beet. Indien nodig kan de facing ter plekke nog enigszins bijgewerkt worden.
 6. Nazorg: De tandarts geeft je instructies over de nazorg en het onderhoud van de facings. Goede mondhygiëne en regelmatige controles bij de tandarts zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je facings lang meegaan.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten facings zijn, zoals porseleinen facings en composiet facings, elk met hun eigen specifieke procedures en voordelen. Het type facing dat voor jou het meest geschikt is, hangt af van jouw individuele behoeften en de aanbeveling van de tandarts.

Wat gebeurt er na de behandeling

Waar moet je na de behandeling rekening mee houden?

Nadat facings zijn geplaatst, kunnen er verschillende ervaringen en aanbevelingen zijn waar je je bewust van moet zijn:

 1. Gevoeligheid: Na de procedure kunnen je tanden en tandvlees enige tijd gevoelig zijn, vooral voor koude of warme temperaturen. Dit zou na een paar dagen moeten verminderen.
 2. Bijten en kauwen: Het kan even duren voordat je gewend bent aan het gevoel van de nieuwe facings tijdens het bijten en kauwen. Als je het gevoel hebt dat de beet niet juist is of oncomfortabel voelt, neem dan contact op met je tandarts voor mogelijke aanpassingen.
 3. Mondverzorging: Het verzorgen van je facings is vergelijkbaar met het verzorgen van je natuurlijke tanden. Regelmatig poetsen, flossen en tandartsbezoeken zijn essentieel. Hoewel facings bestand zijn tegen vlekken, kan het tandvlees of de rest van de tand wel verkleuren, dus een goede mondhygiëne is belangrijk.
 4. Vermijd harde en plakkerige voedingsmiddelen: Vooral in de eerste dagen na het plaatsen van de facings. Dit kan voorkomen dat de facings beschadigen of losraken.
 5. Niet knarsen of nagelbijten: Als je de gewoonte hebt om te knarsen of op je nagels te bijten, kan dit de levensduur van je facings verkorten. Je tandarts kan je adviseren over een bitje voor ‘s nachts als je tandenknarst.
 6. Regelmatige controles: Bezoek je tandarts regelmatig voor controles en professionele reinigingen om ervoor te zorgen dat je facings in goede staat blijven en om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.
 7. Levensduur en vervanging: Facings gaan niet voor altijd mee. Afhankelijk van het materiaal en je mondverzorgingsgewoonten kunnen ze 10 tot 20 jaar of langer meegaan. Daarna moeten ze mogelijk worden vervangen.
 8. Mogelijke complicaties: Hoewel zeldzaam, kunnen er complicaties optreden, zoals het losraken of breken van de facing. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met je tandarts.

Over het algemeen is het plaatsen van facings een procedure met weinig ongemak na de behandeling. Echter, zoals bij elke medische of tandheelkundige procedure, is het belangrijk om de aanwijzingen van je tandarts op te volgen en contact op te nemen bij eventuele zorgen of complicaties.

Veel gestelde vragen

Wat zijn facings precies?
Facings zijn dunne schildjes gemaakt van composiet of porselein die op de voorkant van een tand worden geplaatst om het uiterlijk te verbeteren.
Hoe lang gaan facings mee?
De levensduur van facings kan variëren, maar over het algemeen gaan porseleinen facings 10 tot 20 jaar mee, terwijl composiet facings vaak een iets kortere levensduur hebben.
Doet het plaatsen van facings pijn?
De procedure zelf is over het algemeen pijnloos door het gebruik van plaatselijke verdoving, maar er kan enige gevoeligheid of ongemak zijn na de behandeling.
Kunnen facings verkleuren of vlekken krijgen?
Porseleinen facings zijn over het algemeen bestand tegen verkleuring. Composiet facings kunnen na verloop van tijd enigszins verkleuren, vooral als je veel producten consumeert die vlekken kunnen veroorzaken, zoals koffie, thee of rode wijn.
Wat is het verschil tussen composiet en porseleinen facings?
Composiet facings zijn gemaakt van een harsmateriaal en worden direct op de tand aangebracht en gevormd. Porseleinen facings zijn dunne schelpen die in een tandtechnisch laboratorium worden gemaakt en vervolgens op de tand worden gelijmd. Porseleinen facings hebben over het algemeen een langere levensduur en een natuurlijker uiterlijk, maar zijn vaak duurder dan composiet facings.