AANDOENING

Afgebroken tand

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Afgebroken tand

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

De oorzaken van Afgebroken tand

De meest voorkomende oorzaken van een afgebroken tand

Een afgebroken tand kan door verschillende oorzaken ontstaan:

 1. Trauma: Fysiek trauma, zoals een val, een klap op het gezicht of het bijten op iets hards, kan ervoor zorgen dat een tand afbreekt.
 2. Cariës (tandbederf): Als een tand is aangetast door cariës, is het glazuur verzwakt en kan de tand gemakkelijker afbreken.
 3. Vullingen: Grote vullingen kunnen de structuur van een tand verzwakken, waardoor deze gevoeliger wordt voor breuken.
 4. Slijtage: Tanden slijten na verloop van tijd door het kauwen van voedsel, en in sommige gevallen door tandenknarsen (bruxisme). Verzwakte of uitgesleten tanden kunnen gemakkelijker afbreken.
 5. Ouderdom: Naarmate we ouder worden, kunnen onze tanden verzwakken en gevoeliger worden voor breuk.
 6. Plotselinge temperatuursveranderingen: Het regelmatig consumeren van zeer hete en vervolgens koude voedingsmiddelen of dranken kan kleine scheurtjes in de tanden veroorzaken, waardoor ze gevoeliger worden voor breuk.
 7. Onjuiste mondverzorging: Niet regelmatig naar de tandarts gaan voor controles en schoonmaakbeurten kan leiden tot onbehandelde tandheelkundige problemen die de kans op afgebroken tanden vergroten.

Als je een afgebroken tand hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen. Afhankelijk van de ernst en locatie van de breuk kan de tand worden gerepareerd met een vulling, kroon, of in ernstige gevallen kan een wortelkanaalbehandeling of extractie nodig zijn.

Wat zijn de gevolgen voor de korte & lange termijn?

Wat zijn de gevolgen van een afgebroken tand?

Als je een afgebroken tand hebt en er niets aan doet, kunnen er verschillende gevolgen optreden, zowel op de korte als op de lange termijn:

Korte termijn:

 1. Pijn: De afgebroken tand kan gevoelig zijn, vooral bij blootstelling aan warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken.
 2. Esthetische problemen: Afhankelijk van welke tand is afgebroken en hoe ernstig, kan het je uiterlijk en glimlach beïnvloeden.
 3. Moeilijkheid met eten: De afgebroken tand kan scherp of ruw zijn, wat het kauwen van voedsel bemoeilijkt of pijnlijk maakt.
 4. Tandvleesletsel: De scherpe randen van de afgebroken tand kunnen het omliggende tandvlees beschadigen.

Lange termijn:

 1. Verdere breuk: Zonder behandeling kan de beschadigde tand verder afbreken.
 2. Cariës (tandbederf): Een afgebroken tand kan een poort zijn voor bacteriën, wat kan leiden tot cariës op het beschadigde gebied of op naburige tanden.
 3. Tandvleesaandoeningen: De ruwe rand van een afgebroken tand kan leiden tot tandvleesontsteking en -infectie.
 4. Verlies van de tand: De tand kan uiteindelijk zodanig verzwakt of geïnfecteerd raken dat hij moet worden getrokken.
 5. Verplaatsing van andere tanden: Als een afgebroken tand verloren gaat of wordt getrokken, kunnen aangrenzende tanden verschuiven, wat kan leiden tot bijtproblemen of orthodontische problemen.
 6. Wortelkanaalinfectie: Als de breuk diep genoeg is om het binnenste deel van de tand (de pulpa) te bereiken, kunnen bacteriën binnendringen en een infectie veroorzaken, wat een wortelkanaalbehandeling of extractie vereist.

Het is belangrijk op te merken dat niet elke afgebroken tand tot al deze gevolgen zal leiden. De gevolgen hangen sterk af van de locatie, diepte en omvang van de breuk. Echter, gezien de potentiële problemen is het raadzaam om bij een afgebroken tand zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen.

Welke behandeling volgt er?

Hoe ziet de behandeling van een afgebroken tand eruit?

De behandeling voor een afgebroken tand hangt af van de ernst en locatie van de breuk. Hier zijn enkele mogelijke behandelingsopties:

 1. Polijsten: Als het om een kleine breuk of scherpe rand gaat, kan de tandarts de tand eenvoudigweg gladmaken of polijsten om ongemak te voorkomen.
 2. Vulling of composiethars: Voor een kleine tot matige breuk, vooral in de achterste tanden (kies), kan de tandarts een vulling plaatsen. Als de voortand is beschadigd, kan de tandarts een composiethars gebruiken (ook wel “bonding” genoemd) die overeenkomt met de kleur van je tand.
 3. Kroon of kapje: Als een groot deel van de tand is afgebroken of de tand een grote vulling heeft, kan de tandarts een kroon (of kapje) aanbevelen. Dit is een beschermhoes die over de beschadigde tand wordt geplaatst. De kroon kan van porselein, zirkonia, metaal of een combinatie daarvan zijn.
 4. Wortelkanaalbehandeling: Als de breuk diep is en het levende weefsel in de tand (de pulpa) heeft beschadigd, kan het nodig zijn een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Hierbij wordt het beschadigde of geïnfecteerde weefsel verwijderd, waarna de tand wordt gevuld en verzegeld. Meestal wordt een tand die een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan ook voorzien van een kroon voor extra bescherming.
 5. Extractie: In ernstige gevallen, waarbij de tand zodanig beschadigd is dat herstel niet mogelijk is, kan het nodig zijn de tand te trekken. De getrokken tand kan dan worden vervangen door een implantaat, brug of gedeeltelijk kunstgebit.
 6. Tijdelijke oplossingen: Als je niet direct naar een tandarts kunt gaan, kan je een tijdelijke noodvulling of noodkroon uit een drogisterij gebruiken om de tand te beschermen en pijn te minimaliseren. Het is echter belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen voor een definitieve behandeling.

Het is altijd belangrijk om na een tandletsel zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen. Deze kan de beste behandelingsoptie voor je situatie beoordelen en aanbevelen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Wat zijn de kosten om een afgebroken tand te laten repareren?

De kosten voor het repareren van een afgebroken tand in Nederland kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de breuk en de gekozen behandelingsmethode. De prijs is ook afhankelijk van de tandartspraktijk en of u aanvullend verzekerd bent voor tandartskosten. Hier zijn enkele geschatte kosten voor veelvoorkomende behandelingen per 2023:

  Vulling:

  Een eenvoudige vulling voor een kleine breuk kan variëren van ongeveer €30 tot €150, afhankelijk van het gebruikte materiaal en de grootte van de vulling.

  Kroon:

  De kosten voor een kroon liggen over het algemeen tussen €250 en €600 of meer, afhankelijk van het materiaal (zoals porselein, metaal of een combinatie) en de complexiteit van de procedure.

  Wortelkanaalbehandeling:

  Voor een wortelkanaalbehandeling variëren de kosten meestal van €200 tot €600, afhankelijk van het aantal kanalen in de tand die behandeld moeten worden. Dit is exclusief de kosten voor een eventuele kroon die daarna geplaatst moet worden.

  Composiet bonding:

  Het herstellen van een tand met composiethars (bonding) kan variëren van ongeveer €90 tot €150 per tand.

  Tandextractie en vervanging (bijvoorbeeld met een brug of implantaat):

  Als de tand niet gered kan worden en getrokken moet worden, kunnen de kosten voor het trekken tussen de €50 en €150 liggen. De kosten voor het vervangen van de tand met een brug of implantaat kunnen aanzienlijk hoger zijn, vanaf ongeveer €500 tot meer dan €2000, afhankelijk van de complexiteit en het gebruikte materiaal.

Het is belangrijk op te merken dat dit geschatte kosten zijn. De daadwerkelijke kosten kunnen variëren. De meeste basiszorgverzekeringen in Nederland dekken niet alle tandheelkundige kosten, vooral niet voor volwassenen. Aanvullende tandartsverzekeringen kunnen een deel van of alle kosten dekken, afhankelijk van het beleid. Het is aan te raden om uw verzekeringspolis na te kijken en vooraf een offerte bij uw tandarts aan te vragen voor een nauwkeurige schatting van de kosten.

Tips tegen de pijn bij deze aandoening

Een afgebroken tand? Volg deze tips tegen de pijn:

Het ervaren van pijn na een afgebroken tand kan ongemakkelijk en soms zelfs ondraaglijk zijn. Hier zijn vijf tips om de pijn te verzachten:

 1. Koude kompressen of ijs:
  • Beschrijving: Breng een koud kompres of ijszak aan op het getroffen gebied. Dit helpt om zwelling te verminderen en biedt tijdelijke pijnverlichting.
  • Toepassing: Wikkel ijs of een koud kompres in een dunne doek of zakdoek en houd het tegen de buitenkant van je wang waar de beschadigde tand zich bevindt. Houd het 15-20 minuten tegen je wang, en geef je huid dan een pauze om bevriezing te voorkomen. Herhaal indien nodig.
 2. Zout water spoeling:
  • Beschrijving: Spoelen met warm zout water kan helpen om bacteriën uit de mond te verwijderen en enige verlichting bieden van pijn en ontsteking.
  • Toepassing: Los een halve theelepel zout op in een glas warm water. Spoel je mond gedurende 30 seconden met deze oplossing en spuug het vervolgens uit. Herhaal dit enkele keren per dag indien nodig.
 3. Pijnstillers:
  • Beschrijving: Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
  • Toepassing: Gebruik pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol volgens de aanbevolen dosering en instructies op de verpakking. Vermijd echter het plaatsen van de pijnstiller direct op de tand of het tandvlees, omdat dit irritatie kan veroorzaken.
 4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen:
  • Beschrijving: Het vermijden van voedingsmiddelen die de pijn kunnen verergeren kan helpen bij het verlichten van ongemak.
  • Toepassing: Vermijd extreem koude of warme voedingsmiddelen en dranken, omdat deze gevoeligheid kunnen veroorzaken. Blijf ook weg van zoete, zure of scherpe voedingsmiddelen die de beschadigde tand kunnen irriteren. Kauw aan de andere kant van je mond om druk op de afgebroken tand te voorkomen.
 5. Tijdelijke tandheelkundige cement:
  • Beschrijving: Er zijn over-the-counter tijdelijke tandheelkundige cementen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om een beschermende barrière te vormen over de afgebroken tand en zo pijn te minimaliseren.
  • Toepassing: Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig. Reinig het gebied en breng het tijdelijke cement aan op de afgebroken tand. Dit is slechts een tijdelijke oplossing, en je moet nog steeds zo snel mogelijk een tandarts raadplegen.

Terwijl deze tips kunnen helpen bij het verzachten van de pijn, is het essentieel om een tandarts te raadplegen voor een professionele evaluatie en behandeling van een afgebroken tand. De tandarts kan de beste manier bepalen om de tand te herstellen en verdere complicaties te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Is een afgebroken tand een tandheelkundig noodgeval?
Ja, in veel gevallen wordt een afgebroken tand beschouwd als een tandheelkundig noodgeval. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen om verdere schade of complicaties te voorkomen.
Kan een afgebroken tand gerepareerd worden?
Ja, afhankelijk van de ernst van de breuk kan een tand vaak worden gerepareerd. De behandelingsopties variëren van polijsten en vullingen tot kronen of wortelkanaalbehandelingen.
Wat moet ik doen als ik een stuk van mijn afgebroken tand heb?
Bewaar het afgebroken stuk in een klein bakje met melk, speeksel, of zout water en breng het mee naar de tandarts. In sommige gevallen kan het stuk weer aan de tand worden bevestigd.
Hoe kan ik de pijn van een afgebroken tand verlichten voordat ik naar de tandarts ga?
U kunt een koud kompres aanbrengen, uw mond spoelen met zout water, over-the-counter pijnstillers nemen zoals ibuprofen, en tijdelijke tandheelkundige cement gebruiken om het gebied te beschermen.
Kan ik een afgebroken tand voorkomen?
Ja, door het dragen van een gebitsbeschermer tijdens sportactiviteiten, het vermijden van het kauwen op harde objecten (zoals ijs of harde snoepjes), en het handhaven van een goede mondhygiëne kan het risico op het breken van een tand verminderd worden.