AANDOENING

Kies afgebroken

Zoekt u een tandarts in de buurt?

 • Direct beschikbaar
 • Alle behandelingen
 • De beste tandartspraktijken

Voer uw postcode in voor het beste resultaat:

Kies afgebroken

Beoordeeld met 9.2 op Google Reviews.

Heeft u een tandarts nodig?

De oorzaken van Kies afgebroken

De meest voorkomende oorzaken van een afgebroken kies op een rij:

Een afgebroken kies kan door verschillende oorzaken ontstaan:

 1. Trauma: Fysiek trauma, zoals een klap op het gezicht of een ongeluk, kan een kies doen breken of afbreken.
 2. Kauwen op harde objecten: Het kauwen op zeer harde voedingsmiddelen of voorwerpen (zoals ijs, noten, harde snoepjes of het openen van flessen met de tanden) kan leiden tot het afbreken van een kies.
 3. Cariës: Tandbederf kan de structuur van de tand verzwakken, waardoor deze vatbaarder wordt voor breuken.
 4. Grote vullingen: Als een kies een grote vulling heeft, kan dit de natuurlijke structuur van de tand verzwakken, waardoor er een grotere kans is dat deze afbreekt.
 5. Tandenslijtage: Tanden kunnen na verloop van tijd slijten door zaken als tandenknarsen (bruxisme) of door zure voedingsmiddelen en dranken. Deze slijtage kan de tand verzwakken en vatbaarder maken voor breuken.
 6. Ouderdom: Naarmate tanden ouder worden, kunnen ze zwakker worden en meer vatbaar voor breuken.
 7. Temperatuurschommelingen: Extreme temperatuurschommelingen in de mond (zoals het eten van zeer heet voedsel gevolgd door een koud drankje) kunnen soms leiden tot het barsten of afbreken van een tand.

Als je een afgebroken kies hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen. Deze kan de omvang van de schade beoordelen en een geschikte behandeling aanbevelen.

Wat zijn de gevolgen voor de korte & lange termijn?

Kies afgebroken? De gevolgen op de korte en lange termijn

Een afgebroken kies die niet wordt behandeld, kan verschillende gevolgen hebben op zowel de korte als de lange termijn:

Korte termijn:

 1. Pijn: Het afbreken van een kies kan leiden tot pijn, vooral als het levende deel van de tand (de pulp) wordt blootgesteld.
 2. Gevoeligheid: De tand kan gevoelig worden voor temperatuurschommelingen, zoals bij het eten of drinken van warme of koude voedingsmiddelen en dranken.
 3. Scherpe randen: Het afgebroken deel van de kies kan scherpe randen hebben die de tong, de binnenkant van de wangen of de lippen kunnen beschadigen.
 4. Esthetische zorgen: Afhankelijk van de locatie van de afgebroken kies, kan het uiterlijk van je glimlach worden beïnvloed.

Lange termijn:

 1. Verder afbreken: De verzwakte structuur van een al afgebroken kies kan ertoe leiden dat de kies verder afbreekt.
 2. Tandbederf: Een afgebroken kies kan vatbaarder worden voor cariës, omdat de beschadigde gebieden moeilijker schoon te houden zijn.
 3. Tandvleesinfectie: De ruwe randen of gebieden van de afgebroken kies kunnen voedsel en bacteriën vasthouden, wat kan leiden tot tandvleesinfecties.
 4. Pulpa-infectie: Als het levende deel van de tand (de pulp) wordt blootgesteld, kan dit leiden tot een infectie die een wortelkanaalbehandeling of zelfs extractie noodzakelijk maakt.
 5. Verlies van de kies: Als de schade aan de kies en de daaropvolgende complicaties ernstig genoeg zijn, kan het nodig zijn de kies te verwijderen.
 6. Bijtproblemen: Na verloop van tijd kan een onbehandelde, afgebroken kies leiden tot bijtproblemen of problemen met de kaakgewrichten.
 7. Verschuiving van aangrenzende tanden: Als een afgebroken kies uiteindelijk verloren gaat en niet wordt vervangen, kunnen de aangrenzende tanden naar de lege ruimte verschuiven, wat kan leiden tot occlusieproblemen (bijtproblemen).

Het is dus belangrijk om bij een afgebroken kies zo snel mogelijk medisch advies in te winnen en, indien nodig, een behandeling te ondergaan om verdere complicaties te voorkomen.

Welke behandeling volgt er?

Hoe ziet de behandeling van een afgebroken kies eruit?

De behandeling voor een afgebroken kies hangt af van de ernst van de breuk en de conditie van de tand. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

 1. Polijsten: Voor kleine afgebroken stukjes zonder pijn kan de tandarts de scherpe randen van de tand polijsten, zodat je je tong of binnenkant van je wang er niet aan bezeert.
 2. Vulling of bonding:
  • Als een deel van de kauwoppervlakte van de kies is afgebroken, kan de tandarts dit mogelijk repareren met een vulling.
  • Als een voorste tand is afgebroken, kan de tandarts een tandkleurige composiethars (ook wel bonding genoemd) gebruiken om de tand te herstellen en zijn normale vorm en uiterlijk terug te geven.
 3. Kronen of kapjes:
  • Als er een groter stuk van de tand is afgebroken of als de tand veel vulling heeft, kan een kroon (of kapje) nodig zijn om de tand te beschermen en zijn functie te herstellen.
  • De tandarts slijpt eerst een deel van de resterende tand weg en plaatst vervolgens een op maat gemaakte kroon over de tand. De kroon kan van metaal, porselein, hars of andere materialen zijn gemaakt.
 4. Wortelkanaalbehandeling:
  • Als de breuk diep genoeg is om bij de pulp (het binnenste deel van de tand dat zenuwen en bloedvaten bevat) te komen, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn.
  • Tijdens deze procedure wordt de beschadigde pulp verwijderd, wordt de binnenkant van de tand gereinigd en verzegeld, en wordt meestal een kroon op de tand geplaatst om deze te beschermen.
 5. Extractie:
  • Als de tand te zwaar beschadigd is om te herstellen, kan het nodig zijn om deze te trekken.
  • De verwijderde tand kan vervolgens worden vervangen door een implantaat, brug of een uitneembare prothese.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen na het afbreken van een kies. De tandarts kan de beste behandelingsoptie voor je situatie aanbevelen en verdere schade of complicaties voorkomen.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Wat zijn de kosten van het repareren van een afgebroken kies?

De kosten voor het repareren van een afgebroken kies kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de breuk, de locatie van de tand, en de specifieke behandeling die nodig is. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Vulling: Als de kies kan worden gerepareerd met een vulling, kunnen de kosten variëren van enkele tientjes tot een paar honderd euro, afhankelijk van het materiaal van de vulling (amalgaam, composiet, goud, etc.) en de grootte van de vulling.
 2. Bonding: Voor een composiet bonding procedure, waarbij een tandkleurig composietmateriaal wordt gebruikt om de vorm van de tand te herstellen, liggen de kosten meestal tussen de € 100 en € 400 per tand.
 3. Kroon: Als de kies een kroon nodig heeft, kunnen de kosten variëren van ongeveer € 500 tot € 1500 of meer, afhankelijk van het materiaal (zoals porselein, metaal, of een combinatie) en de complexiteit van de procedure.
 4. Wortelkanaalbehandeling: Als een wortelkanaalbehandeling nodig is, kan dit variëren van ongeveer € 300 tot € 1000 of meer, afhankelijk van de tand (voortanden zijn vaak goedkoper dan kiezen) en de complexiteit van de behandeling.
 5. Extractie en vervanging: In het geval dat de kies verwijderd moet worden en vervangen door een implantaat, brug, of uitneembare prothese, kunnen de kosten aanzienlijk variëren. Een enkel tandimplantaat kan bijvoorbeeld tussen de € 1000 en € 3000 of meer kosten, exclusief de kroon die op het implantaat wordt geplaatst.

Deze prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de tandartspraktijk, de gebruikte materialen en technieken, en je verzekeringsdekking. Het is altijd het beste om een specifieke kostenopgave te krijgen van je tandarts en je zorgverzekeraar te raadplegen om te zien wat er onder je dekking valt.

Tips tegen de pijn bij deze aandoening

Kies afgebroken? Volg deze tips!

Hier zijn vijf tips om de pijn te verzachten:

 1. Koude kompressen:
  • Gebruik een koud kompres of een met ijs gevulde zakdoek.
  • Plaats het kompres aan de buitenkant van je mond, op het gebied waar de afgebroken kies zich bevindt.
  • Het koude kompres helpt de bloedvaten te vernauwen en kan zwelling en pijn verminderen.
  • Zorg ervoor dat je het ijs niet direct op de huid plaatst; gebruik altijd een dunne doek of zakdoek om bevriezing van de huid te voorkomen.
 2. Pijnstillers:
  • Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het verlichten van de pijn.
  • Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de bijsluiter te lezen om er zeker van te zijn dat het veilig is voor jou om deze medicijnen in te nemen. Als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt, overleg dan eerst met een arts of apotheker.
 3. Spoelen met zout water:
  • Een zoutwaterspoeling kan helpen om het gebied schoon te houden en bacteriën te verminderen, wat kan bijdragen aan pijnverlichting.
  • Los een halve theelepel zout op in 250 ml warm water.
  • Spoel je mond voorzichtig met deze oplossing en spuug het daarna uit.
 4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen:
  • Probeer hete, koude, zoete of zure voedingsmiddelen en dranken te vermijden, omdat deze de pijn kunnen verergeren.
  • Het is ook een goed idee om aan de andere kant van je mond te kauwen, zodat je de afgebroken kies niet verder belast of irriteert.
 5. Tijdelijke vulmaterialen:
  • Er zijn tijdelijke vulmaterialen of cementen verkrijgbaar bij de apotheek die je kunt gebruiken om het afgebroken gebied te bedekken. Dit kan helpen om het gebied te beschermen en de pijn te verminderen tot je naar de tandarts kunt.
  • Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig en onthoud dat dit slechts een tijdelijke oplossing is.

Hoewel deze tips kunnen helpen om de pijn te verzachten, is het cruciaal om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de tandarts om de oorzaak van de pijn te behandelen en verdere complicaties te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Kan een afgebroken kies vanzelf genezen?
Nee, een afgebroken kies zal niet vanzelf genezen. Het is belangrijk om een tandarts te raadplegen voor een geschikte behandeling.
Is het altijd nodig om een afgebroken kies te behandelen?

Niet elke kleine beschadiging vereist directe behandeling, maar het is altijd raadzaam om een tandarts te raadplegen. Onbehandelde breuken kunnen leiden tot verdere complicaties.

Hoe snel moet ik naar de tandarts na het afbreken van een kies?
Idealiter zo snel mogelijk, vooral als je pijn hebt. Als de breuk klein is en geen onmiddellijk ongemak veroorzaakt, kun je wellicht een paar dagen wachten, maar stel het bezoek niet te lang uit.
Kan een tandarts een afgebroken stuk van mijn kies weer aan mijn kies vastzetten?
In de meeste gevallen kan het afgebroken stuk niet direct op de tand worden teruggezet. Echter, met composiet bonding of kronen kan de tand vaak in zijn oorspronkelijke vorm worden hersteld.
Wat gebeurt er als ik mijn afgebroken kies niet laat behandelen?
Een onbehandelde afgebroken kies kan leiden tot verdere breuken, infecties, pijn, en uiteindelijk tot het verlies van de tand.